Actualitate

Uniunea Europeană a adoptat prima legislaţie împotriva violenţelor la adresa femeilor

Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat marţi prima legislaţie europeană menită să combată violenţele la adresa femeilor.

Uniunea Europeană a adoptat prima legislaţie împotriva violenţelor la adresa femeilor. Sursă foto: Pixabay.com Uniunea Europeană a adoptat prima legislaţie împotriva violenţelor la adresa femeilor. Sursă foto: Pixabay.com

 

 


Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat marţi prima legislaţie europeană menită să combată violenţele la adresa femeilor, un text ce exclude însă violul, în lipsa unui acord asupra unei definiţii comune.

Directiva a obţinut undă verde în aprilie din partea Parlamentului European. Această adoptare formală de către Consiliul UE (reprezentantul celor 27 de state membre) este ultima etapă legislativă, scrie AFP, citată de Agerpres.ro. 


Textul incriminează la nivel european mutilările genitale feminine, căsătoria forţată, difuzarea neconsimţită a unor imagini intime şi hărţuirea cibernetică. Textul stabileşte pedepse minime de la un an la cinci ani de închisoare, în funcţie de delict. Directiva prevede circumstanţe agravante - de exemplu atunci când victima este un copil sau o parteneră de viaţă sau fostă parteneră de viaţă -, ceea ce duce la pedepse mai aspre. Ea facilitează de asemenea semnalarea violenţelor către autorităţile competente.

CITEȘTE ȘI: 
Statistică îngrijorătoare. Politiștii au intervenit la aproape 100.000 de cazuri de violență domestică, de la începutul anului.

Proiectul, astfel cum a fost prezentat în martie 2022 de Comisia Europeană, prevedea în articolul său 5 o definiţie a violului fondată pe absenţa consimţământului. Parlamentul European şi ţări precum Belgia, Grecia, Italia, Luxemburg şi Suedia erau pe aceeaşi linie.

Însă alte circa zece state membre, printre care Franţa, Germania şi Ungaria, s-au opus includerii violului în legislaţie, considerând că UE nu are competenţă în materie şi că textul riscă să fie respins de justiţia europeană în caz de recurs. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Aproape 29.000 de cazuri de violență domestică în primele trei luni ale anului. Ordinele de protecție, încălcate de agresori.

Peste 100.000 de cazuri de violenţă domestică în România, anul trecut. Situație alarmantă în Cluj, unde violența în familie numără sute de cazuri noi de la un an la altul.

Violența din școli, stopată printr-un „Plan”

Ultimele Stiri
abonare newsletter