Actualitate

Noi reguli de călătorie în Regatul Unit. Din aprilie, românii trebuie să obțină un permis digital înainte de a rezerva călătoria.

Din aprilie 2025, cetăţenii români trebuie să obțină o Autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru călătoriile în Regatul Unit.

Din aprilie, autorizația ETA devine obligatorie pentru călătoriile în Regatul Unit|Foto: Depositphotos.com Din aprilie, autorizația ETA devine obligatorie pentru călătoriile în Regatul Unit|Foto: Depositphotos.com

 

 


Dacă intenționați să vizitați Regatul Unit, din 2 aprilie 2025 veți avea nevoie de o Autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru Regatul Unit înainte de a vă rezerva călătoria, potrivit anunțului făcut de Aeroportul Internațional Cluj pe pagina de Facebook. 

Autorizația ETA, obligatorie pentru călătoriile în Regatul Unit

ETA (Electronic Travel Authorisation) este un nou permis de călătorie digital care permite cetățenilor străini fără viză să călătorească în Regatul Unit pentru șederi de scurtă durată.


CITEȘTE ȘI: 
Reguli noi pentru românii care merg în UK

Autorizația electronică va avea valabilitate doi ani, putând fi folosită pentru călătorii multiple în UK pe toată această perioadă, dacă titularul călătorește cu documentul de călătorie în baza căruia a făcut aplicația.

ETA este un nou permis de călătorie digital care este obligatoriu pentru cetățenii țărilor care pot vizita Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord fără viză pentru călătorii scurte. Printre aceștia se numără și cetățenii români.


Aceasta va simplifica călătoriile în Regatul Unit pentru vizitarea familiei și a prietenilor celor aproximativ 270.000 de români care locuiesc în Regatul Unit. De ETA beneficiază, de asemenea, aproape 500.000 de români care vizitează anual Marea Britanie în scop de agrement, afaceri sau studii.

Cum obții permisul de călătorie digital

Solicitarea unui ETA pentru Regatul Unit se face online. Solicitanții români pot completa aplicația în mai puțin de 20 de minute. De asemenea, aceștia nu trebuie să se deplaseze la consulate sau la birourile de vize pentru un interviu personal sau pentru a prezenta documente.


În general, durează trei zile pentru a procesa o cerere ETA. Călătorii vor primi decizia, aprobată sau respinsă, prin intermediul adresei de e-mail pe care au furnizat-o. În cazul în care este acordată, ETA va fi legată de pașaportul pe care l-au folosit pentru a depune cererea, astfel încât nu este nevoie să o tipăriți.

O cerere ETA pentru Marea Britanie costă 10 lire sterline fiecare. Prețul este comparabil cu cel al permiselor de călătorie digitale similare impuse de alte țări.


De exemplu, Sistemul electronic de autorizare a călătoriilor (ESTA) din Statele Unite (SUA) costă 21 USD (17 lire sterline). Autorizația electronică de călătorie (ETA) din Australia costă 20 AU$ (10 £), în timp ce autorizația electronică de călătorie (eTA) din Canada costă 7 CA$ (4 £).

Odată devenit operațional, viitorul sistem european de autorizare a călătoriilor (ETIAS) al Uniunii Europene va costa 7 euro (6 lire sterline).

Cum îi va afecta sistemul ETA pe călătorii români

În prezent, românii nu au nevoie de un ETA pentru a călători în Marea Britanie. Cu toate acestea, odată cu deschiderea sistemului pentru cetățenii români în 5 martie 2025, aceștia trebuie să solicite și să obțină o ETA UK aprobată înainte de a călători în Marea Britanie începând cu 2 aprilie 2025. Acesta este necesar indiferent de modul de transport utilizat, indiferent dacă sosirea se face cu avionul, pe o navă (de exemplu, în cadrul unei croaziere) sau pe uscat, cum ar fi tunelul feroviar care leagă Marea Britanie de Franța.

Un ETA pentru Regatul Unit este valabil pentru următoarele scopuri de călătorie:
*Ședere pe termen scurt, pentru o perioadă mai mică de șase luni (180 de zile), pentru turism, studii de scurtă durată, vizitarea prietenilor și a familiei, precum și pentru activități comerciale și tratamente medicale permise.
*Ședere pe termen scurt de până la trei luni (90 de zile) în baza vizei de lucrător creativ (Creative Worker Visa Concession)
*Tranzitul prin Regatul Unit (adică schimbarea avionului), indiferent dacă treceți sau nu prin controlul de frontieră al Regatului Unit.

Condiții de eligibilitate

Pentru a fi eligibili pentru un ETA, românii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
*Să fie cetățean al unei țări care are un statut de scutire de vize cu Regatul Unit. România este inclusă pe lista țărilor ai căror cetățeni au nevoie de un ETA pentru a călători în Marea Britanie.
*Să dețină un pașaport biometric valabil pentru cel puțin șase luni după data prevăzută pentru plecarea din Regatul Unit.
*Nu intenționați să rămâneți, să lucrați sau să studiați în Regatul Unit pentru o perioadă mai mare de șase luni.
*Nu are cazier judiciar și nu a comis în trecut încălcări ale legislației privind imigrația în Regatul Unit sau în altă parte.

Toți călătorii, inclusiv copiii și bebelușii, vor avea nevoie de un ETA înainte de a călători în Regatul Unit. Părinții și tutorii pot solicita un ETA în numele lor.

Cetățenii români care intenționează să rămână în Regatul Unit pentru mai mult de șase luni sau să lucreze vor avea nevoie de o viză britanică corespunzătoare. Noul sistem ETA nu îi afectează pe acești călători. De asemenea, procedura de solicitare și procesare a vizelor pentru Regatul Unit va rămâne neschimbată.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Reguli noi pentru românii care merg în UK

Aeroportul Cluj va avea noi zboruri low-cost spre Istanbul. David Ciceo: „Pasagerii vor avea acces mai facil la unul dintre cele marile hub-uri aeriene din Orientul Apropiat”

Ultimele Stiri
abonare newsletter