Actualitate

Miracol medical cu sfârșit tragic. Bărbatul care a primit primul transplant de rinichi de porc modificat genetic a murit

Un bărbat care a făcut istorie medicală primind primul transplant de rinichi de porc modificat genetic a murit la doar două luni după operație.

Bărbatul care a primit un rinichi de porc modificat genetic a murit. Foto: Marigiri / Facebook Bărbatul care a primit un rinichi de porc modificat genetic a murit. Foto: Marigiri / Facebook

 

 


Richard Slayman, în vârstă de 62 de ani, suferea de o boală renală în stadiu terminal când a primit transplantul revoluționar la Spitalul General din Massachusetts (MGH) în luna martie. Operația a fost văzută ca o rază de speranță pentru cei care așteaptă cu disperare un transplant de organe care să le salveze viața.

 


Transplanturile de alte organe de la porci modificați genetic eșuaseră în trecut, dar operația lui Slayman a fost salutată ca o piatră de hotar istorică.

Pe lângă boala de rinichi, Slayman suferea și de diabet de tip 2 și hipertensiune arterială. În 2018, el a suferit un transplant de rinichi uman, dar acesta a început să cedeze după cinci ani.


În urma transplantului de rinichi de porc din 16 martie, medicii săi au confirmat că nu mai are nevoie de dializă, după ce s-a spus că noul organ funcționează bine, informează BBC.

Din păcate, Slayman a murit, din cauze care nu au fost încă stabilite. 


Speranță și tragedie: Bărbatul care a primit un rinichi de porc modificat genetic a murit 

Spitalul a declarat că nu există dovezi care să sugereze că moartea sa ar fi legată de transplantul de rinichi.

Slayman a fost „un pionier” curajos care s-a oferit să participe la această procedură experimentală în speranța de a ajuta alții. Povestea sa a inspirat oameni din întreaga lume și a adus speranță celor care se confruntă cu boli renale incurabile.


CITEȘTE ȘI:
Doliu în presa clujeană! A murit fotoreporterul Mircea Roșca. În urma cu 3 ani a suferit un transplant de cord.

Deși Slayman nu a mai putut beneficia pe termen lung de transplant, moartea sa nu va fi în zadar. Cercetările în domeniul xenotransplantului - transplantul de organe de la animale la oameni - continuă, iar sacrificiul lui Slayman va contribui probabil la salvarea vieților în viitor.

„Domnul Slayman va fi văzut pentru totdeauna ca un far de speranță pentru nenumărați pacienți cu transplant din întreaga lume și suntem profund recunoscători pentru încrederea și dorința sa de a avansa”, a declarat MGH într-un comunicat.

Limitele medicinei: Moartea unui pionier al transplantului de rinichi de porc

Rudele lui Slayman au spus că povestea sa reprezintă o sursă de inspirație.

„Rick a spus că unul dintre motivele pentru care a fost supus acestei proceduri a fost acela de a oferi speranță pentru miile de oameni care au nevoie de un transplant pentru a supraviețui", au spus aceștia.

„Rick și-a îndeplinit acest obiectiv, iar speranța și optimismul său vor dăinui pentru totdeauna”.

Alți doi pacienți au primit transplanturi de inimă de porc, dar acestea nu au avut succes, deoarece primitorii au murit câteva săptămâni mai târziu.

Într-un caz, au existat semnale că sistemul imunitar al pacientului a respins organul, ceea ce reprezintă un risc obișnuit în cazul transplanturilor.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Șase transplanturi, realizate cu succes la Institutul de Transplant Renal Cluj

abonare newsletter