Actualitate

Eurocities 2024. Municipiul Cluj-Napoca devine Capitala Europeană a administrației publice.

Cluj-Napoca găzduiește conferința anuală a orașelor din rețeaua Eurocities, evenimentul fiind organizat pentru prima dată într-un oraș din Europa de Est.

În perioada  29 - 31 mai 2024,  Cluj-Napoca găzduiește conferința anuală a orașelor din rețeaua Eurocities 2024/Foto: Facebook Municipiul Cluj-Napoca În perioada 29 - 31 mai 2024, Cluj-Napoca găzduiește conferința anuală a orașelor din rețeaua Eurocities 2024/Foto: Facebook Municipiul Cluj-Napoca

 

 


Conferința, care reunește la Cluj-Napoca reprezentanți ai administrațiilor locale din întreaga Europă, se desfășoară sub sloganul Green.Innovative.Resilient și are loc în perioada 29 - 31 mai 2024.

„Europa începe la Cluj-Napoca”

Rolul acestui eveniment este de a conecta reprezentanții orașelor și de a-i pune la masa discuțiilor pentru a găsi împreună soluții concrete la probleme urbane actuale precum schimbările climatice, mobilitatea, moștenirea culturală și altele. „Sub sloganul „Europa începe la Cluj-Napoca", invitația noastră către orașele Eurocities este de a colabora la nivel local, regional, național și european, astfel încât comunitățile noastre să prospere prin colaborare”, potrivit Primăriei Cluj-Napoca. Schimbările climatice și inegalitățile sociale tot mai mari reprezintă o adevărată provocare în Uniunea Europeană, iar orașele joacă un rol crucial în abordarea și atenuarea acestora.


În conformitate cu angajamentul său față de sustenabilitate și calitatea vieții, Cluj-Napoca a explorat soluții inovatoare pentru a îmbunătăți eficiența energetică și a reduce impactul asupra mediului. 

CITEȘTE ȘI: 
Clujul e „buricul” administrației eficiente în Europa. Emil Boc: „Sunt 118 orașe care vin la acest eveniment”

La Cluj-Napoca, mobilitatea sustenabilă este unul dintre principalele obiective ale investițiilor în tranziția verde. Modernizarea flotei de transport public, politicile publice în materie de mobilitate urbană, infrastructură pentru vehicule electrice sunt câteva dintre acțiunile concrete ale orașului nostru. Mai mult, am inițiat proiecte de modernizare a clădirilor publice cu tehnologii eficiente din punct de vedere energetic. De asemenea, municipiul Cluj-Napoca a fost selectat în cadrul Misiunii Comisiei Europene „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”. Acest program al Comisiei Europene reprezintă „începutul unei călătorii îndelungate către neutralitatea climatică, una care va transforma orașele în sensul unei dezvoltări sustenabile”, a declarat primarul Emil Boc.


Eurocities 2024 Cluj-Napoca, care are loc cu o săptămână înainte de alegerile pentru Parlamentul European, oferă liderilor orașelor o oportunitate unică de a-și împărtăși experiențele și așteptările pentru următorii cinci ani. Orașele au astfel ocazia de a-și sublinia angajamentul față de o Europă mai verde, mai inovatoare și mai rezilientă și de a oferi viitorului Parlament European și Comisiei Europene o alianță puternică pentru a consolida viitorul nu doar al continentului nostru, ci și al planetei.

Dezvoltarea strategică a UE, decisă la Cluj

Adunarea Generală Eurocities 2024 va adopta, de asemenea, noul document strategic pentru următorii cinci ani, aliniat cu noul mandat al Parlamentului și al Comisiei.


Evenimentul reprezintă astfel o ultimă oportunitate comună înainte de alegerile europene de a prezenta așteptările orașelor față de noile instituții, de a oferi o alianță strategică și de a încuraja cetățenii să voteze pentru a consolida viitorul Europei și, astfel, indirect al orașelor lor.

Eurocities este o rețea Europeană din care Cluj-Napoca face parte, alături de peste 200 de orașe din 38 de țări, iar scopul organizației este de a crea procese colaborative între orașele membre, oferind platforma necesară pentru ca reprezentanții locali să facă schimb de experiențe și bune practici.


Tot la Cluj-Napoca, în cadrul unei gale festive se vor anunța câștigătorii Competiției Eurocities, care în ediția din 2024 s-a centrat pe trei categorii, în finală aflându-se Madrid, Bordeaux, Aix Marseille Provence, Zurich, Gdansk, Rotterdam, Pau, Porto și Dortmund.

Cluj-Napoca a fost anunțat oficial ca oraș gazdă al Conferinței Anuale Eurocities din 2024 în cadrul Brussels Urban Summit 2023 - eveniment internațional ce a reunit participanți din peste 100 de orașe. Orașul nostru a obținut organizarea acestei conferințe în urma unei candidaturi selectate de un juriu internațional.

Detalii despre conferință și participanți, precum și programul acesteia pot fi consultate pe website-ul oficial: Eurocities 2024 Cluj-Napoca .

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Clujul e „buricul” administrației eficiente în Europa. Emil Boc: „Sunt 118 orașe care vin la acest eveniment”

Ultimele Stiri
abonare newsletter