Externe

Lumea își ia rămas bun de la Papa Francisc. Clopotele Bazilicii Sfântul Petru au început să bată pentru funeraliile suveranului. VIDEO

Clopotele Bazilicii Sfântul Petru au început să bată, sâmbătă, 26 aprilie, pentru funeraliile Papei Francisc.

Lumea își ia rămas bun de la Papa Francisc| Foto: captură ecran Vatican News - YouTube Lumea își ia rămas bun de la Papa Francisc| Foto: captură ecran Vatican News - YouTube

 

 


Clopotele Bazilicii Sfântul Petru au început să bată pentru funeraliile Papei Francisc.

CITEȘTE ȘI:
Imagini impresionante de la Vatican. Mii de oameni s-au adunat în Piața Sfântul Petru pentru înmormântarea Papei Francisc. VIDEO

Funeraliile lui Francisc, care a murit luni la vârsta de 88 de ani, au început la ora locală 10:00 (8:00 GMT), după care sicriul său va fi dus la bazilica romană Santa Maria Maggiore, pe care a ales-o ca loc de înmormântare. Aici Papa va fi înmormântat într-un mormânt simplu, cu marmură din regiunea italiană Liguria, de unde provin bunicii săi materni.


Suveranul Pontif era foarte devotat imaginii mariane „Salus Populi Romani” („Salvarea poporului roman”), se ruga adesea în fața acestei icoane a Maicii Domnului aflată în Cappella Paolina din Bazilica Santa Maria Maggiore și și-a exprimat dorința expresă de a fi înmormântat în această biserică.

Înhumarea în nișa din culoarul lateral al bazilicii, între Capela Paulină și Capela Sforza, este precedată de intonarea a 4 psalmi și a rugăciunii Tatăl nostru. După ultima rugăciune, sicriul Papei Francisc este ștampilat cu mai multe sigilii. Apoi, sicriul este așezat în mormânt și stropit cu apă sfințită în timp ce se intonează imnul dedicat Fecioarei Maria, Regina Caeli (Regina cerului). Ultima formalitate este întocmirea actului autentic care atestă înmormântarea și citirea acestuia celor prezenți. Acesta este apoi semnat de cardinalul șambelan (camerlendo), Kevin Farrell, de regentul Casei Papale, monseniorul Leonardo Sapienza, de maestrul celebrărilor liturgice papale, monseniorul Diego Ravelli și, în cele din urmă, de notar.


La cererea Papei Francisc, Vaticanul a actualizat cartea liturgică ce reglementează ritul funerar pentru Papi, 'Ordo Exsequiarum Romani Pontificis' (despre funeraliile Pontifilor romani), simplificând unele dintre ritualuri. Această a doua ediție este o revizuire a versiunii publicate în 2000 și utilizate pentru funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea în 2005 și ale Papei Benedict al XVI-lea în 2023.

CITEȘTE ȘI:
Românii, în număr mare la înmormântarea Papei Francisc. Creştere de peste patru ori a numărului de bilete cumpărate cu destinaţia Roma.

Printre schimbările din noua ediție, potrivit Vatican News, se numără eliminarea utilizării a trei sicrie, din chiparos, plumb și stejar, și posibilitatea ca un Papă decedat să fie înmormântat în afara Bazilicii Vaticanului. O altă schimbare este că expunerea publică înainte de înmormântare va avea loc într-un sicriu simplu, din lemn, și nu pe un suport ridicat, așa cum se făcea anterior. Constatarea decesului Papei s-a făcut, de asemenea, în capela papală, nu în camera sa.


Papa Francisc „a afirmat în mai multe rânduri necesitatea simplificării și adaptării anumitor rituri, astfel încât celebrarea funeraliilor Episcopului Romei să exprime mai bine credința Bisericii în Cristos cel înviat”, a declarat pentru Vatican News maestrul ceremoniilor papale, Arhiepiscopul Diego Ravelli. 'Ritualul reînnoit', a spus Ravelli, 'trebuia, de asemenea, să sublinieze și mai mult că funeraliile Pontifului Roman sunt cele ale unui păstor și discipol al lui Hristos și nu ale unei persoane puternice din această lume'.

Primul papă non-european din ultimele aproape 13 secole, Francisc a luptat pentru a remodela Biserica Romano-Catolică în timpul papalității sale de 12 ani, luând partea celor săraci și marginalizați, provocând în același timp națiunile bogate să ajute migranții și să inverseze schimbările climatice, scrie Reuters.


„Francisc a lăsat tuturor o mărturie minunată de umanitate, de viață sfântă și de paternitate universală”, se arată într-un rezumat oficial al papalității sale, scris în latină și așezat lângă corpul său.

Tradiționaliștii au respins eforturile sale de a face Biserica mai transparentă, în timp ce îndemnurile sale de a pune capăt conflictelor, diviziunilor și capitalismului galopant au rămas adesea fără ecou.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Zi de doliu național în România în memoria Papei Francisc. Drapelul României, arborat în bernă.

Omagiu adus Papei Francisc la Cluj. Steagul negru, arborat pe turla bisericii Sfântul Mihail. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter