Actualitate

Conferința Eurocities 2024. Emil Boc: „Eurocities este aici, la Cluj, pentru a arăta cât de importante sunt orașele și colaborarea din Europa, pentru a asigura un viitor bun”.

„Democrația trebuie practicată și exersată zilnic, iar Eurocities este aici, la Cluj, pentru a arăta cât de importantă este colaborarea dintre orașe”, a declarat Emil Boc în deschiderea conferinței Eurocities la Cluj-Napoca.

Primarul Emil Boc, mesaj adresat în deschiderea Conferinței Eurocities 2024, desfășurată în aceste zile la Cluj-Napoca | Foto: Emil Boc Facebook Primarul Emil Boc, mesaj adresat în deschiderea Conferinței Eurocities 2024, desfășurată în aceste zile la Cluj-Napoca | Foto: Emil Boc Facebook

 

 


Cluj-Napoca găzduiește conferința anuală a orașelor din rețeaua Eurocities, evenimentul fiind organizat pentru prima dată într-un oraș din Europa de Est.

Boc: „Europa este la Cluj-Napoca”

În deschiderea conferinței Eurocities 2024, desfășurată în aceste zile la Cluj-Napoca, primarul Emil Boc a semnalat importanța alegerilor europene și continuarea colaborării dintre orașe pentru asigurarea prosperității și păcii. 


 „Vă spun un călduros bun venit în Cluj-Napoca! 

De asemenea, vreau să mulțumesc celor implicați în organizarea acestui prestigios eveniment pentru Uniunea Europeană, situație în care Adunarea Generală a Eurocities se regăsește acum aici, în Cluj-Napoca”, a fost salutul de bun venit adresat de primarul Clujului Emil Boc în cadrul deschiderii conferinței anuale a orașelor din rețeaua Eurocities, care se desfășoară în perioada 29 - 31 mai 2024 la Cluj-Napoca. 


Primarul Emil Boc, mesaj adresat în deschiderea Eurocities 2024
Primarul Emil Boc, mesaj adresat în deschiderea Eurocities 2024 | Foto: Emil Boc Facebook.com

„Este pentru prima dată când Eurocities ajunge în această parte a Europei, iar prezența voastră aici arată că Europa este în Cluj-Napoca, iar Clujul este în Europa”, a explicat edilul Boc.

CITEȘTE ȘI: 
Eurocities 2024. Municipiul Cluj-Napoca devine Capitala Europeană a administrației publice.

„Democrația trebuie exersată zilnic”

De altfel, în mesajul său, edilul Emil Boc a arătat că România și UE trebuie să fie în continuare alături de Ucraina în lupta pentru valorile democratice, în condițiile în care calitatea vieții și prosperitatea pot fi asigurate doar pe timp de pace.


„Aș vrea să punctez de la bun început un aspect important pentru viitorul Europei, mă refer aici la alegerile europarlamentare care se vor desfășura în curând. 
După cum știm, democrația și pacea trebuie susținute în Europa, iar acum mai mult ca oricând trebuie să discutăm deschis despre viitorul Europei, în condițiile în care viitorul nostru depinde de votul nostru. 
Am mai spus-o: Pacea nu e în ADN-ul Europei, astfel că am avut pace timp de doar 79 de ani în interiorul Europei, în alți ani însă continentul a fost marcat de tensiuni, conflicte și războaie.
Cine a adus pacea și prosperitatea în UE? Uniunea Europeană este un proiect extraordinar ce a oferit și garantat pacea. Democrația, prosperitatea și pacea însă nu pot fi garantate de la sine, după cum unii ar putea crede. 
Mă adresez mai ales tinerei generații, care poate considera că ceea ce avem astăzi este garantat pentru totdeauna. 
Nimic nu este veșnic, astfel că trebuie să luptăm pentru democrație. Decmocrația este precum mersul pe bicicletă. Dacă nu continui să pedalezi, nu poți înainta.
Democrația trebuie practicată și exersată zilnic”, a explicat Emil Boc.  

„Doar colaborarea și munca împreună reprezintă cheia pentru viitorul nostru. 
Din păcate, sunteți într-o țară la ale cărei granițe, la granițele Uniunii Europene, este un război în desfășurare. La câteva zeci de kilometri de granița României este război. De ce?
De ce războiul se apropie iarăși de Europa? Pentru că cineva din Est nu a înțeles că viitorul constă în colaborare, nu în conflicte. 
Ceea ce facem prin Eurocities, după cum arată și Comisia Europeană este că trebuie să-l oprim pe Putin să înainteze! Trebuie să sprijinim Ucraina atât cât este nevoie pentru a câștiga acest război! Nu este un război „al lor”, ci un război prin care sunt apărate valorile noastre europene”, a fost mesajul lui Boc.


Provocările Europei pot fi rezolvate doar pe timp de pace

„Desigur, Europa nu este perfectă, în continuare sunt probleme legate de mediu și schimbări climatice, probleme de locuire, securitate și apărare, însă fără pace nu putem rezolva nimic din toate acestea. Orașele se află în centrul acestor probleme. Două treimi din populația lumii trăiește în orașe. Aici sunt slujbe bine plătite dar și mari porovăcări, precum cele la care m-am referit – poluare, sărăcie, criza locuințelor, schimbările climatice, acestea se întâmplă în orașe. 
Pentru aceasta avem nevoie de Eurocities, pentru a arăta cât de importante sunt orașele, precum și cât de importantă este colaborarea dintre orașe și Europa, pentru a asigura un viitor bun. 
Trebuie să ne gândim în egală măsură la viitorul tinerelor generații. Ce fel de orașe le lăsăm? Orașe în care le face plăcere să locuiască sau orașe din care să fugă și în care să nu poată trăi? Pentru aceasta Eurocities este aici, astfel că noi lucrăm împreună cu Europa, împreună cu instituțiile europene pentru a avea resurse financiare dar și politici care să unească oamenii, să le asigure calitate a vieții, sănătate și acces la servicii importante”, a transmis Emil Boc în mesajul de deshidere a conferinței Eurocities, desfășurat în aceste zile la Cluj-Napoca. 

Cine va participa la Eurocities 2024?

La conferință vor lua parte:

  • Emil Boc, primarul Clujului, gazda conferinței anuale Eurocities 2024
  • Ovidiu Cîmpean, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și a Proiectelor Europene
  • Mathias De Clercq, primarul din Ghent (Belgia)
  • Bev Craig, liderul Consiliului Local din Manchester
  • Thomas George, lider global pentru urbanism la UNICEF
  • Burkhard Jung, primarul orașului Leipzig (Germania)
  • Kyriacos Kakouris, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții
  • Julia Okatz, director pentru resurse naturale și urbanism la Systemiq
  • Eileen O’Sullivan, vicepreședintele orașului Frankurt am Main (Germania)
  • Ricardo Rio, primarul orașului Braga (Portugalia)
  • Andre Sobczak, secretar general al Eurocities
  • Juhana Vartiainen, primarul orașului Helsinki (Finlanda)
  • Hanna Zdanowska, primarul orașului Łódź (Polonia)
  • Victoria Zinchuk, director pe România al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare

Eurocities este o rețea europeană din care Cluj-Napoca face parte, alături de peste 200 de orașe din 38 de țări. Scopul organizației este de a crea procese colaborative între orașele membre, oferind platforma necesară pentru ca reprezentanții locali să facă schimb de experiențe și bune practici.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Clujul e „buricul” administrației eficiente în Europa. Emil Boc: „Sunt 118 orașe care vin la acest eveniment”

Ultimele Stiri
abonare newsletter