Actualitate

Acuzațiile de autoplagiat aduse rectorului Academiei SRI, Adrian Ivan, „se confirmă”

Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca a decis că acuzaţiile de autoplagiat aduse rectorului Academiei SRI, Adrian Ivan, „se confirmă” parțial.

Președintele Academiei SRI, acuzat de autoplagiat | Foto: site-ul Academiei SRI Președintele Academiei SRI, acuzat de autoplagiat | Foto: site-ul Academiei SRI

 

 


Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca a decis că acuzațiile de autoplagiat aduse rectorului Academiei SRI, Adrian Ivan, „se confirmă” parțial.

 


Deși Comisia de Etică a instituției a constatat, astfel, că există elemente de autoplagiat, forul spune că nu poate aplica Legea care reglementa autoplagiatul, deoarece abaterea nu mai este prevăzută în noua Lege Deca-Iohannis a învățământului superior, după cum reiese din răspunsurile transmise de UBB la întrebările Edupedu.ro pe această temă.

La sfârșitul lunii trecute, Edupedu.ro a solicitat UBB să precizeze ce decizie a luat în acest caz. Miercuri, 5 iunie, UBB a răspuns că o decizie – Hotărârea 8/2024 a Comisiei de Etică – a fost luată pe 15 mai, iar aceasta a fost validată juridic pe 27 mai.


„Pe fond, Comisia constată că o parte din cele sesizate prin articolul de presă se confirmă”, arată instituția în răspunsul la întrebarea Edupedu cu privire la decizia luată în cazul Ivan. În aceleași răspunsuri, UBB semnalează, însă, și incapacitatea de a pune în aplicare reglementările referitoare la plagiat, din cauza noii Legi a învățământului superior, intrată în vigoare în septembrie anul trecut. „Prin urmare, Comisia închide analiza în urma autosesizării, fără a aplica sancțiune”, se arată în răspunsul transmis Edupedu.ro. 

Rectorul Academiei SRI, Adrian Ivan, acuzat de autoplagiat

Adrian Ivan este autor unic a cinci volume și o lucrare de doctorat.


Despre cele cinci volume, libertatea.ro spunea că a găsit pasaje autoplagiate: „Libertatea a analizat comparativ toate aceste cărți al căror autor unic este Adrian Ivan, cu excepția tezei de doctorat. Toate conțin pasaje comune, autoplagiate și reciclate în mod programatic. În total, 832 de pagini copiate”.

Libertatea.ro a analizat și un al șaselea volum, „Istoria integrării europene”,  scris împreună cu Vasile Vese (coordonatorul de doctorat al lui Ivan), și arată că această carte este sursă pentru trei dintre volumele pe care Ivan s-a semnat singur. Din una dintre aceste cărți a copiat şi fostul ministru de interne, Lucian Bode, în lucrarea sa de doctorat, potrivit analizei Emiliei Şercan. Astfel, libertatea.ro arată că Bode a copiat de la coordonatorul său Adrian Ivan, care și el ar fi copiat de la Vasile Vese, conducătorul său de doctorat.


În Ghidul de integritate în cercetarea ştiinţifică se arată că autoplagiatul reprezintă o lipsă de onestitate a autorului. „Este descurajat pentru că poate duce la recunoașteri profesionale nefundamentate, prin multiplicarea aceleiași lucrări ca fiind o nouă producție intelectuală”.

Adrian Ivan a recunoscut că anumite fragmente se repetă în cărţile sale, însă nu consideră asta o problemă, fiindcă sunt scrise tpt de el: „Nu vorbim aici de autoplagiat. Sunt lucruri pe care mi le-am asumat, pe care le-am susţinut întotdeauna, pe care le-am predat, sunt profesor de integrare europeană de foarte mulţi ani, sunt profesor Jean Monnet, deci nu văd unde este acum problema cu autoplagiatul. Îmi aparţin, sunt lucruri pe care le-am susţinut de foarte multe ori”, a declarat pentru libertatea.ro Adrian Ivan.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Libertatea: Adrian Ivan, rectorul Academiei SRI și profesor UBB, și-a copiat cărțile una după alta: sute de pagini autoplagiate

Prima demisie în urma deciziei instanței academice că plagiatul lui Bode nu e «plagiat». Dacian Dragoș invocă „incompatibilitatea iremediabilă” cu hotărârea ce contravine eticii cercetării

Lucian Bode și-a plagiat doctoratul! UBB Cluj: „Suspiciunile de plagiat se confirmă”. Comisia va cere corecturi la teză și retragerea cărții

Ultimele Stiri
abonare newsletter