Actualitate

Barometrul tinerilor. Ce votează tinerii la europarlamentare? Peste 82% vor participa la vot la alegerile de duminică.

Percepția tinerilor din România despre Uniunea Europeană. Majoritatea tinerilor (64,5%) sunt optimiști cu privire la viitorul UE, iar peste 82% vor participa la vot la alegerile de duminică.

Barometrul Tinerilor. Percepția tinerilor din România despre Uniunea Europeană|Foto: Pixabay.com Barometrul Tinerilor. Percepția tinerilor din România despre Uniunea Europeană|Foto: Pixabay.com

 

 


Rezultatele primului barometru despre percepția tinerilor din România despre Uniunea Europeană, lansate de Centrul de Expertiză Europeană Europuls, prezintă date ce reflectă atitudinea pozitivă a tinerilor față de aparteneța la UE, dar și un interes crescut de a ieși la vot în data de 9 iunie 2024.

Care este percepția tinerilor despre Uniunea Europeană

Percepția tinerilor chestionați despre Uniunea Eurpopeană este convârșitor pozitivă (foarte pozitivă - 43,3% și pozitivă - 39,6%), urmată fiind de una neutră 12,7% și apoi negativă (parțial negativă 2,8% și negativă 1,5%).


sursa: Centrul de Expertiză Europeană Europuls

Printre aspectele pe care tinerii le consideră benefice în Uniunea Europeană figurează, într-o proporție majoritară, libera circulație a cetățenilor, fondurile europene și oportunitățile care vin cu acestea. 

Cu precădere studenții au fost cei care au menționat recunoașterea nivelului de studii și a specializărilor în Uniunea Europeană. În același ton, subiecte sociale sunt aduse în vedere de tineri: politici sociale care ne îmbunătățesc viața, apărarea drepturilor omului, cooperarea dintre state pe diverse teme, multiculturalitatea, toleranța, protejarea democrației, siguranța națională și internațională. sprijin reciproc și asistență pentru dezvoltare, statul de drept, dreptul de a studia și de a lucra în UE.


Aspectele pe care tinerii le consideră negative când vine vorba de Uniunea Europenă sunt primordial menționate de așa-zisa pierdere a suveranității, linie pe care construiesc extremiștii, dar și populiștii. Printre motivele populiste preluate de tineri regăsim considerentul că anumite țări vestice sunt favorizate în detrimentul celor estice, comunicarea deficitară și rigidă a instituțiilor europene, lipsa de transparență, birocrația excesivă. 

Beneficii personale ce decurg din apartenența la UE

Când vine vorba de beneficiile personale aduse de Uniunea Europeană tinerilor chestionați avem drept răspuns: mobilitățile Erasmus, libera circulație a persoaneleor, nivelul de trai, oportunități de muncă și perfecționare (internships, locuri de muncă, etc.), schimbul intercultural, lipsa costurilor de roaming, infrastructură, nivelul de trai actual, menținerea păcii. accesarea fondurilor europene de către administrația publică a țării noastre, dar și de către ONGuri, etc.


Optimiști cu privire la viitorul UE

Majoritatea tinerilor chestionați sunt optimiști cu privire la viitorul Uniunii Europene (64,5%) - într-un mod echilibrat am putea spune în comparație cu 17,9% foarte optimiști, 15,1% pesimiști și 2,5% foarte pesimiști.

Evoluția României în blocul comunitar, apreciată de 71% din tineri

De la aderarea României în Uniunea Europeană, majoritatea tinerilor chestionați (71,1%) consideră că „România a evoluat bine, dar încă mai sunt probleme de rezolvat”.


sursa: Centrul de Expertiză Europeană Europuls

Printre primele priorități ale europarlamentarilor ce ar trebui avute în vedere, tinerii au menționat: includerea României în zona euro, politici economice pentru a îmbunătăți traiul de zi cu zi și educație financiară pentru tineri, simplificarea limbajului din documentanție și dialogul real cu cetățenii.

În materie de subiecte față de care tinerii sunt îngrijorați, cele mai importante sunt: corupția din România, sistemul sanitar din România, costul ridicat al traiului, calitatea educației și ascensiunea extremismului.

Peste 82% din tineri vor participa la alegerile din 9 iunie

82,7% din tinerii chestionați vor participa la vot la alegerile din 9 iunie. Mai mult, rugați să facă un top al participării lor la alegeri aceștia le-au ordonat astfel, de la cele unde sigur vor participa până la cele unde nu sunt siguri:
*Alegerile europarlamentare
*Alegerile prezidențiale
*Alegerile parlamentare
*Alegerile locale.

Barometrul a colectat opinia a 318 de tineri printr-un formular, 90,6% provenind din mediul urban, iar cea mai numeroasă grupă de vârstă a respondenților este 19-24 de ani în proporție de 55,7%. Nivelul mediu de studiu al respondenților fiind studiile de licență, respectiv cele liceale.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Eurobarometru: Şapte din zece români consideră că apartenenţa la UE aduce beneficii României

Ultimele Stiri
abonare newsletter