Actualitate

A murit ziaristul Mircea Carp, una dintre vocile posturilor Radio Europa Liberă și Vocea Americii în timpul comunismlui

A murit ziaristul Mircea Carp, potrivit unui mesaj al Familiei Regale a României. Mircea Carp a fost una dintre vocile posturilor Radio Europa Liberă și Vocea Americii în timpul comunismlui.

A murit ziaristul Mircea Carp | Foto: Sorin Bocancea - Facebook A murit ziaristul Mircea Carp | Foto: Sorin Bocancea - Facebook

 

 


A murit jurnalistul Mircea Carp, la vârsta de 101 de ani, potrivit unui mesaj al Familiei Regale a României. Mircea Carp a fost una dintre vocile posturilor Radio Europa Liberă și Vocea Americii în timpul comunismlui.

 


„Sărbătorit anul trecut pentru împlinirea a o sută de ani, Mircea Carp a fost un exemplu de constanţă şi devotament, de onoare şi de măsură, de rigoare profesională şi de altruism. De aceea, plecarea sa dintre noi nu aduce doar tristeţe şi compasiune, ci este şi un moment de omagiu şi admiraţie pentru lunga şi exemplara sa viaţă", a scris Familia Regală, sâmbătă, pe Facebook.

Una dintre vocile posturilor Radio Europa Liberă și Vocea Americii în timpul comunismlui

Mircea Carp a fost ofiţer în Armata Regală Română, jurnalist şi analist politic, precum şi unul dintre liderii posturilor de radio româneşti de la Vocea Americii şi Europa Liberă. În anul 2015, Regele Mihai l-a învestit cu Crucea Casei Regale a României.


„A servit Coroana timp de o viaţă, iar serviciul său credincios şi demn este cel mai bine creionat de propriile lui cuvinte: Astăzi, la vârsta înaintată de 100 de ani, mă consider mai supus ca oricând patriei mele şi Coroanei. Născut în acelaşi an cu Regina Ana a României, Mircea Carp a traversat aceleaşi epoci şi timpuri pe care le-au trăit Regele Mihai şi Regina Ana, dar, datorită darului longevităţii, a fost şi un contemporan al nostru, rămânând una dintre cele mai profunde exemplificări ale patriotului român. Dumnezeul să-l odihnească în pace!", a mai scris Familia Regală.

Mircea Carp a luptat în cel de-al II-lea Război Mondial

Potrivit CV-ului postat pe site-ul postului Radio Europa Liberă, Mircea Carp (n. 1923, Gherla) a fost ziarist și director-asistent la Europa Liberă (1979-1995), notează presshub.ro.


Militar de profesie, a luptat in cel de-al II-lea razboi mondial. A fost ranit si decorat. In 1946 este dat afară din armată datorită activităților sale anti-comuniste.

Emigrează, în 1951, în Statele Unite unde devine jurnalist și analist politic. Este mai întâi crainic, apoi redactor, șeful Serviciului Românesc al postului de radio Vocea Americii.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

A murit Cornel Udrea, cunoscutul umorist, dramaturg și jurnalist radio din Cluj. Avea 77 de ani.

Doliu în presa clujeană! A murit fotoreporterul Mircea Roșca. În urma cu 3 ani a suferit un transplant de cord.

Ultimele Stiri
abonare newsletter