Actualitate
Câștigătorii și învinșii alegerilor europene - analiză
Creșterea extremei drepte a fost prezisă și pare să se fi materializat, partidele populiste, naționaliste și eurosceptice fiind pe cale să obțină puțin sub un sfert din voturi.
Alegerile europene din 2024 au adus schimbări semnificative pe scena politică a continentului. Foto: Giorgia Meloni / Facebook
În Franța, victoria decisivă a „Raliului Național” a trimis un mesaj clar președintelui Macron, care a răspuns prin convocarea unor alegeri parlamentare anticipate.
În Italia, partidul de extremă dreapta Frații Italiei, condus de Giorgia Meloni, a obținut 28% din voturi, ceea ce i-a consolidat poziția în țară și a făcut-o, fără îndoială, unul dintre cei mai puternici lideri din Europa.
În Germania, partidul Alternativa pentru Germania (AfD) i-a împins pe socialiștii cancelarului pe locul al treilea, „furându-le” peste o jumătate de milion de voturi.
Analiză post-alegeri europene: ascensiunea extremei drepte și declinul verzilor
Se crede că tinerii au fost o sursă majoră de sprijin, deoarece adolescenții de 16 ani au avut dreptul de a vota în Germania pentru prima dată.
În această țară, ca și în întreaga Europă, partidele naționaliste au profitat de preocupările legate de spirala prețurilor, de migrație și de război, susține Sky News.
Verzii din întreaga Europă par să fi fost una dintre principalele „victim”, fiind prezis că vor pierde aproximativ 18 locuri în noul Parlament European.
De la ultimul vot din 2019, lumea s-a schimbat radical, deoarece războiul din Ucraina și conflictul din Orientul Mijlociu par să modifice prioritățile oamenilor.
Harta politică a Europei redesenată
Pe fondul unei inflații ridicate și a unei crize a costului vieții, mulți și-au transferat voturile către alte partide.
În Germania, social-democrații lui Olaf Scholz au obținut cel mai slab rezultat din istorie, unii cerându-i să urmeze exemplul lui Macron. Înfrângerea a venit în ciuda faptului că opoziția a fost afectată de scandaluri înainte de alegeri, inclusiv faptul că principalul candidat a trebuit să se retragă din campanie pentru că a declarat că nu toți din principala forță paramilitară nazistă, SS, „erau criminali”.
CITEȘTE ȘI:
Cătălin Drulă demisionează din funcția de președinte al USR: „Avem rezultate sub aşteptările pe care le-am avut noi. Îmi asum.”
Asistentul său este, de asemenea, investigat pentru că ar fi spionat pentru China, în timp ce un alt candidat a fost acuzat că ar fi primit bani de la un portal de știri pro-Rusia.
Câștigători și învinși în urma scrutinului european: partidele populiste pe val, ecologiștii în declin
Premierul belgian Alexander De Croo a anunțat, de asemenea, că va demisiona în urma rezultatelor slabe ale alegerilor pentru partidul său.
În timp ce valul de extremă dreapta a ocupat prima pagină a ziarelor, în general, centrul-dreapta a fost cel care a câștigat, Partidul Popular European (PPE) consolidându-și controlul asupra camerei. Rezultatele provizorii arată că va avea aproximativ 189 de locuri și o influență considerabilă în următorul parlament.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: