Actualitate
Care e adevărata poveste a statuii fără cap de pe Biserica „Sfântul Mihail”?
Orice așezare cu o vechime considerabilă prezintă în istoria sa și diverse mistere.
Care e adevărata poveste a statuii fără cap de pe Biserica „Sfântul Mihail”? | Foto: Levi Suto -Amintiri din Vechiul Cluj - Facebook
Orice așezare cu o vechime considerabilă prezintă în istoria sa și diverse mistere. Clujul, un loc cu o istorie de peste două milenii, nu este o excepție. Unul dintre aceste mistere ale orașului este constituit de statuia fără cap plasată pe partea sudică a Bisericii „Sfântul Mihail” din centrul orașului, chiar în spatele ansamblului monumental „Matia Corvinul”.
Sculptura a ridicat multe semne de întrebare clujenilor. Conform unei legende urbane, statuia ar fi un omagiu adus copilului unuia dintre zidarii bisericii. Legenda spune că acesta a urcat pe schele pentru a-i aduce tatălui său un coș cu mâncare, dar a căzut din neatenție și a fost decapitat de o grindă a eșafodajului.
Ioan Ciorca, autorul cărții „Monumente și Statui Clujene”, spune într-un videoclip postat pe canalul său de Youtube că „legenda nu e reală, statuia respectivă reprezentându-l pe Mântuitorul Iisus Hristos. Ea fusese așezată deasupra intrării principale a bisericii, până la înlocuirea sa cu cea a arhanghelului Mihail. Statuia, deteriorată de-a lungul timpului, și-a găsit locul pe actualul amplasament. Poate că legenda are un sâmbure de adevăr și s-a născut din credința că pentru a realiza ceva care să reziste peste veacuri e nevoie de sacrificiu.”
Melinda Mihaly, de la Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei, a declarat pentru monitorulcj.ro că în literatura de specialitate se menționează faptul că în 1585 a fost o epidemie de ciumă în Cluj, iar statuia ar fi de fapt a Sfântului Sebastian, ocrotitorul de ciumă.
El a salvat Roma de o epidemie de acest fel în anul 680 după Hristos.
Biserica Sfântul Mihail din Cluj, premiul pentru Patrimoniu
Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat luna trecută câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu/Premiilor Europa Nostra 2024, co-finanțate prin programul Uniunii Europene, Europa Creativă. Anul acesta, cele mai prestigioase premii europene pentru patrimoniu sunt acordate celor 26 de câștigători remarcabili din 18 țări de pe întregul continent. Printre câștigătorii din acest an, se numără și Biserica Sfântului Mihail din Cluj-Napoca.
Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca, România, a intrat într-un amplu proces de restaurare în perioada 2016-2022. Dincolo de simplele consolidări structurale și de reabilitarea fațadei, proiectul a cuprins, de asemenea, reamenajarea interioarelor și îmbunătățiri moderne. Proiectul a fost posibil cu sprijinul financiar al Fondului European de Dezvoltare Regională, al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din România, al Guvernului Ungariei, al Bethlen Gábor Management de Fonduri din Ungaria, al Secretariatului de Stat pentru Culte, al Primăriei Cluj-Napoca, al Asociației Treasured Cluj și al multor donatori privați.
CITEȘTE ȘI
Istoria neștiută a Pieței Unirii și a Bisericii Sfântul Mihail - GALERIE FOTO
Amplasată în centrul vibrant al orașului, Biserica Sfântul Mihail este o bijuterie a arhitecturii gotice europene. Are o importanță imensă la scară locală, regională și națională, fiind recunoscută ca un reper național și o icoană a patrimoniului bogat al Transilvaniei. Legăturile sale adânc înrădăcinate cu regalitatea și cu figuri istorice esențiale evidențiază evoluția Clujului de-a lungul secolelor.
Trecerea timpului și mai multe dezastre naturale i-au afectat măreția. Acest proiect cuprinzător a fost inițiat pentru a stopa acest declin și pentru a restabili Biserica Sfântul Mihail ca destinație turistică cheie.
Cel mai inovator aspect al restaurării este reprezentat de metodele de consolidare structurală, care utilizează structuri din oțel pentru a spori siguranța la cutremur. Utilizarea de elemente noi fabricate la nivel local și inserția de armături din oțel inoxidabil au demonstrat un echilibru între tradiție și modernitate. Explorările arheologice efectuate în timpul renovării au scos la iveală comori precum fragmente arhitecturale originale și artă medievală de o valoare inestimabilă, îmbogățind povestea bisericii.
O etapă importantă a fost deschiderea turnului bisericii pentru public, permițând o priveliște frumoasă asupra orașului Cluj-Napoca.
Proiectul a implicat tinerii și membrii comunității locale prin programe educaționale și tururi ghidate, în timp ce atelierele și evenimentele au oferit oportunități de învățare practică despre tehnicile de restaurare și despre semnificația istorică a bisericii.
Blocajul COVID-19 a impus dificultăți neașteptate, de la perturbări logistice la lipsa forței de muncă. Prin urmare, biserica revitalizată nu este doar un far al bogatului patrimoniu al orașului Cluj-Napoca, ci și o mărturie a angajamentului Europei de a-și păstra istoria ilustră, chiar și în fața provocărilor moderne, cum ar fi pandemia COVID.
„Restaurarea Bisericii Sfântul Mihail din Cluj-Napoca reprezintă o intervenție structurală remarcabil de sensibilă pentru un sit de patrimoniu care se confruntă cu provocări complexe, în special cele reprezentate de amplasarea sa într-o zonă activă de cutremur. Soluțiile pentru restaurarea acoperișului baroc rarisim sunt foarte potrivite, datorită echipei coezive și interdisciplinare implicate. Acest proiect este un exemplu de primă mână pentru proiectele finanțate de UE în regiune, fiind în concordanță cu principiile de calitate pentru intervențiile finanțate de UE cu impact potențial asupra patrimoniului cultural”, a apreciat juriul premiilor.
„Angajamentul de a disemina rezultatele proiectului și de a se implica în comunitate este lăudabil. Această dedicare, împreună cu importanța bisericii pentru comunitatea locală, este exemplificată prin cofinanțarea proiectului”, a adăugat juriul.
Articol scris de Aurel-Constantin Bîrliba.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: