Actualitate

A fost creată prima piele electronică din lume. La ce folosește

Cercetătorii au creat o piele electronică cu structură 3D, care reproduce structura pielii umane, având propria „epidermă", „dermă" și „țesut subcutanat".

Această imagine prezintă pielea electronică bio-inspirată cu o structură 3D care imită semnalele mecanice găsite în pielea umană. Foto: Tsinghua University Această imagine prezintă pielea electronică bio-inspirată cu o structură 3D care imită semnalele mecanice găsite în pielea umană. Foto: Tsinghua University

 

 


Cercetătorii de la Universitatea Tsinghua au imitat receptorii senzoriali din pielea umană și au creat pielea electronică.

 


 

Aceasta poate percepe simultan trei semnale mecanice - presiune, frecare și tensiune -, potrivit studiului publicat recent în revista Science.


Inovație de vârf: piele artificială cu structură 3D care imită pielea umană

 „Un petic de piele electronică, de dimensiuni comparabile cu vârful unui deget arătător, este echipat cu 240 de senzori metalici, fiecare având o dimensiune cuprinsă între două și trei sute de micrometri", a declarat Zhang Yihui, autorul studiului.

CITEȘTE ȘI:
Invenție remarcabilă care ne scapă de boli

Senzorii acumulează semnale care sunt procesate meticulos și ulterior rafinate prin algoritmi de învățare profundă, permițând pielii biomimetice să discearnă textura și contururile obiectelor cu o precizie remarcabilă.


Precizie uluitoare: 240 de micro-senzori reproduc receptorii tactili ai pielii umane 

Pielea electronică are potențialul de a fi integrată în vârful degetelor roboților medicali pentru diagnosticarea și intervențiile precise în stadii incipiente. De asemenea, poate fi folosită ca un plasture pentru a oferi monitorizare în timp real a parametrilor vitali de sănătate, inclusiv saturația oxigenului în sânge și ritmul cardiac, potrivit lui Zhang.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Un gest banal ascunde o poveste fascinantă și o importanță vitală. Cine a inventat spălatul pe mâini?

Ultimele Stiri
abonare newsletter