Actualitate

Val de căldură și temperaturi ridicate în Cluj. Recomandări pe timp de caniculă, de la specialiști.

Temperaturile cresc ușor de la o zi la alta. Astăzi, 19 iunie, se vor înregistra temperaturi de 33 de grade Celsius. Recomandări pe timp de caniculă, de la specialiști.

Vreme caldă și însorită, cu maxime de 33 de grade | Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook Vreme caldă și însorită, cu maxime de 33 de grade | Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook

 

 


Miercuri, 19 iunie, vremea se menţine frumoasă, cu cer senin şi temperaturi în creştere. 

 


Conform prognozei AccuWeather, temperaturile vor fi ridicate astăzi, 19 iunie. Temperatura maximă va fi de 33 de grade Celsius. 

De asemenea, pe timpul serii vor fi aşteptate minime de 17 grade Celsius. 


Recomandări pe timp de caniculă, de la specialiști

Mihai Moisescu Goia, directorul DSP Cluj, a făcut o serie de recomandări, pentru cetățeni, cu scopul de prevenție a eventualelor accidente provocate de temperaturile mari. 

Potrivit directorului DSP Cluj, cele mai expuse persoane în perioadele caniculare sunt sugarii și copiii mici. 


„Cele mai expuse persoane atunci când vine vorba despre caniculă sunt sugarii și copiii mici. Ei au încă un sistem imatur de adaptare termică și atunci reacționează necorespunzător. De asemenea, și persoanele vârstnice sunt expuse caniculei, mai ales cele care au și alte boli cronice. Mai sunt expuse la căldură și acele categorii care prin natura muncii lor depun efort fizic și își desfășoară activitatea la expunere directă la soare”, a declarat Mihai Moisescu Goia, pentru monitorulcj.ro

Directorul DSP Cluj a explicat că este recomandat ca persoanele care lucrează în exterior să nu stea sub razele directe ale soarelui în intervalul 10:00 – 18:00. 


„Dacă vorbim despre copiii mici și sugari ar trebui să avem în vedere ca pe cei sub 6 luni să nu îi expunem direct la radiația solară. Să evităm munca direct sub soare în intervalul 10:00 – 18:00. Dacă oameni se gândesc să meargă totuși afară ar fi bine să meargă sub zone umbroase. Este important să observăm comportamentul copiilor. Dacă dau semne de afectare a sănătății automat va trebui să fie duși înapoi în casă, fie duși la medic și să observăm dacă nu cumva ar trebui să fie rehidratați”, a explicat Mihai Moisescu Goia.

Alimente ce pot fi consumate pe timp de caniculă

Mihai Moisescu Goia a precizat că pe timp de caniculă nu se recomandă consumul de alcool, cafea și sucuri foarte dulci. 

„Pe perioada de caniculă e indicat să fie consumate doar anumite alimente, precum iaurturi. Persoanele adulte ar trebui să nu consume alcool, cafea, sucuri foarte dulci. Putem consuma câte un fresh, multă apă plată. Cei care muncesc direct sub soare ar trebui să bea apă în jur de 2 sau 4 litri. Durata programului de activitate ar trebui să fie redusă, expunerea să fie limitată”, a precizat Mihai Moisescu Goia, pentru monitorulcj.ro

Totodată, directorul DSP Cluj a declarat că în cazul în care există persoane cărora li se face rău de la caniculă, ele ar trebui să meargă într-un punct de prim ajutor sau să intre în orice unitate care are aer condiționat și să solicite ajutor. 

„Dacă ni se face rău ar trebui să intrăm într-un punct de prim ajutor de caniculă, în farmacii, fie să intrăm într-o unitate care este la îndemână, care are aer condiționat și să solicităm ajutorul. În caz de insolație este de indicat ca persoanele să se adreseze medicului de familie sau unităților de primiri urgențe. Dacă ieșim afară ar trebui să purtăm pălării, tricouri largi, în general haine albe. ”, a declarat Mihai Moisescu Goia. 

De asemenea, lista punctelor de ajutor pentru perioada de caniculă o regăsiți AICI.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Un val de căldură lovește Clujul! Recomandări pe timp de caniculă.

Se extinde valul de caniculă și în Cluj. Maximele vor ajunge la 33 de grade Celsius.

Ultimele Stiri
abonare newsletter