Actualitate

România nu va prelungi licenţa de concesiune pentru exploatarea minereurilor de la Roşia Montană

Statul român nu prelungește licența de concesiune pentru Roșia Montană Gold Corporation, potrivit deciziei Agenției Naționale pentru Resurse Minerale.

Statul român nu prelungește licența de concesiune pentru Roșia Montană Gold Corporation|Foto: arhivă monitorulcj.ro Statul român nu prelungește licența de concesiune pentru Roșia Montană Gold Corporation|Foto: arhivă monitorulcj.ro

 

 


În aprilie 2024, Gabriel Resources și Roşia Montană Gold Corporation au contestat în instanță sechestrul în contul datoriei de 10 milioane de dolari faţă de statul român.

CITEȘTE ȘI: 
Roșia Montană. Gabriel Resources a dat în judecată statul român și contestă sechestrul pus în contul datoriei de 10 milioane de dolari.

Potrivit deciziei anunțate joi de Agenției Națională pentru Resurse Minerale, România nu va prelungi licența de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană.


ANRM susține că a analizat documentația depusă și că în urma evaluării a decis să „nu prelungească valabilitatea licenței de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană, nr. 47/1999, aprobată prin HG nr. 458/10.06.1999, titular Roșia Montană Gold Corporation”.

„Urmare a evaluarii documentaţiilor depuse în temeiul art. 20 din Legea minelor 85/2003, de către societatea Roşia Montană Gold Corporation SA şi a corespondenţei purtate în aceasta perioadă, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale hotărăşte să nu prelungească valabilitatea licenţei de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, nr. 47/1999, aprobată prin HG nr. 458/10.06.1999, titular Roşia Montană Gold Corporation”, anunţă ANRM.


Anunţul se referă la cererea societăţii Roşia Montană Gold Corporation SA, înregistrată la ANRM cu nr. 3432/06.03.2024, pentru prelungirea licenţei de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, judeţul Alba.

România a câștigat procesul cu compania canadiană la Curtea de Arbitraj de la Washington

La începutul primăverii, România a câștigat procesul privind Roșia Montană, iar compania canadiană Gabriel Resources trebuie să plătească țării noastre cheltuielile de judecată, adică peste 30 de milioane de lei, un milion de euro şi un milion de USD.


CITEȘTE ȘI: 
BREAKING NEWS. România a câştigat procesul Roşia Montană. Nu plătește nimic companiei Gabriel Resources.

După ce România a câștigat în dosarul Roșia Montană în care Gabriel Resources cerea despăgubiri de aproximativ 6,7 miliarde de dolari, ANAF a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources. 

În urma procesului care a durat 9 ani de zile, prin decizia Tribunalului Arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile (ICSID), compania canadiană a fost obligată să plătească României 10.000.000 de dolari, sumă ce reprezintă cheltuieli de judecată. 


În 11 aprilie, la Tribunalul Alba au fost înscrise patru procese deschise de de Gabriel Resources și Roşia Montană Gold Corporation, prin care contestă sechestrul pus de statul român

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Mesajul avocaților care au reprezentat România în procesul Roșia Montană. Ce cheltuieli va trebui să plătească Gabriel Resources țării?

BREAKING NEWS. România a câştigat procesul Roşia Montană. Nu plătește nimic companiei Gabriel Resources.

Ultimele Stiri
abonare newsletter