Actualitate

Raluca Turcan, în vizită la Lapidariul medieval din Cluj. Spațiul expozițional, închis anul trecut la o zi de la inaugurare în prezența ministrului Culturii.

Raluca Turcan a efectuat o vizită la Lapidariul Roman din Cluj, spațiu expozițional ce a fost închis anul trecut imediat după ce a fost inaugurat de ministrul Culturii.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a mai „inaugurat” o dată Lapidariul Roman din Cluj|Foto: Raluca Turcan Facebook.com Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a mai „inaugurat” o dată Lapidariul Roman din Cluj|Foto: Raluca Turcan Facebook.com

 

 


Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a efectuat, duminică, o vizită discretă la Lapidariul Medieval și Premodern al Muzeului de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT), odată cu „finalizarea” obiectivului cultural. În cadrul vizitei, Raluca Turcan a fost însoțită de directorul MNIT, Felix Marcu și directorul adjunct, George Cupcea. 

Incursiune în istoria Clujului 

„Am avut plăcerea de a vedea finalizarea Lapidariului Roman, pe care l-am susținut ca Ministru al Culturii, pentru a completa, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Lapidariul Medieval și Premodern. În felul acesta, publicul poate avea o incursiune completă în istoria orașului Cluj-Napoca, a Transilvaniei, care s-a fundamentat și dezvoltat într-un spațiu multicultural”, a notat Ministrul Culturii, Raluca Turcan, pe pagina sa de Facebook. 


CITEȘTE ȘI: 
Lapidariul medieval al Muzeului de Istorie a Transilvaniei, vernisat în prezența ministrului Raluca Turcan, închis la o zi după inaugurare

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, alături de directorul MNIT, Felix Marcu și directorul adjunct, George Cupcea, la Lapidariul Roman din Cluj. Spațiul expozițional a mai fost inaugurat o dată, în octombrie 2023|Foto: Raluca Turcan Facebook.com

„MNIT reprezintă o importantă sursă de cunoaștere a istoriei Transilvaniei pentru orice vizitator. Mulțumesc Felix Marcu, director MNIT, George Cupcea, director adjunct MNIT, pentru incursiunea minunată de la MNIT, de care m-am bucurat, astăzi!”, a adăugat Raluca Turcan.

Lapidariul Roman din Cluj, inaugurare „forțată”

La finalul lui octombrie 2023, ministrul Culturii Raluca Turcan s-a aflat la Cluj, unde a participat la deschiderea Lapidariului medieval al Muzeului de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca. La o zi distanță de la momentul inaugural, spațiul expozițional a fost închis din cauza unor defecțiuni apărute peste noapte.


Astfel, după vizita realizată de ministrul Culturii la Cluj, unde a participat la inaugurarea Lapidariului medieval al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT), reprezentanții muzeului anunțau închiderea spațiului expozițional din cauza unor „defecțiuni” apărute peste noapte. 

„Vestea nu atât de bună pentru azi este că, în urma defecțiunilor apărute ieri la instalațiile ce deservesc Lapidariul medieval și premodern, pentru siguranța patrimoniului extrem de valoros și a spațiilor integral refăcute, se decide închiderea temporară a spațiului expozițional până la remedierea tuturor defecțiunilor.


Prezentarea către public a expoziției Lapidarul Medieval, în condițiile actuale, dată fiind natura defecțiunilor neprevăzute, este imposibilă. Lapidarul Medieval va rămâne închis până la remedierea defecțiunilor, data redeschiderii expoziției rămânând în sarcina Direcției Resurse Instituționale a MNIT”, anunțau reprezentanții muzeului în toamna anului trecut. 

La o distanță de 8 luni de la deschiderea „forțată”, ministrul Culturii Raluca Turcan a mai „inaugurat” o dată „finalizarea” lucrărilor la Lapidariul Medieval și Premodern din Cluj-Napoca. 


Expoziția organizată de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei ilustrează modul în care urbanizarea Transilvaniei a început în urmă cu aproape 2.000 de ani, când, la scurt timp după cucerirea romană a Daciei, au fost întemeiate așezări romane. Orașul roman Napoca a stat la temelia orașului medieval Cluj. 

Lapidariul medieval și premodern, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca|Foto: Raluca Turcan Facebook.com

Lapidariul medieval și premodern constituie una dintre cele mai mari colecții din țară, compusă din monumente arhitectonice romanice, gotice și renascentiste, din monumente sculpturale baroce, dintr-o colecție vastă de monumente funerare renascentiste, baroce și neoclasice și din colecția copiilor în ghips a diferitelor tipuri de monumente funerare și sculpturale medievale din Transilvania.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Lapidariul medieval al Muzeului de Istorie a Transilvaniei, vernisat în prezența ministrului Raluca Turcan, închis la o zi după inaugurare

Ultimele Stiri
abonare newsletter