Actualitate

Indiferență sau incompetență? Cum ajung zeci de călători clujeni să întârzie zilnic la muncă sau programări din cauza microbuzelor.

Mai mulți călători clujeni sunt revoltați pe compania de transport în comun Fany care practic îi forțează să întârzie zilnic la muncă sau la programări.

Mai mulți călători clujeni sunt revoltați pe compania de transport în comun Fany care practic îi forțează să întârzie zilnic la muncă sau la programări| Foto: fany.ro Mai mulți călători clujeni sunt revoltați pe compania de transport în comun Fany care practic îi forțează să întârzie zilnic la muncă sau la programări| Foto: fany.ro

 

 


Din cauza companiei Fany, zeci de clujeni ajung să întârzie la muncă, la programări sau în alte locuri la fel de importante, din cauză că Fany nu poate respecta un program.


Să fie vorba de indiferență sau de incompetență din partea administrației căreia nu pare să o intereseze că microbuzele lor circulă haotic, după propriul lor program și nu cel afișat atât pe site, cât și în mijloacele de transport în comun.


Este vorba despre ruta Turda - Cluj-Napoca. O cursă care în teorie ar trebui să fie extrem de simplă și destul de scurtă, ajunge să se transforme într-o cursă de câteva ore, iar călătorii sunt revoltați pentru că astfel sunt pur și simplu obligați să zăbovească prin stații minute bune.

CITEȘTE ȘI:
„Turda are primar-manager”, dar nu are drumuri. De mai bine de OPT ANI!

La finele anului trecut, compania de transport Fany a fost implicată într-un adevărat scandal la nivelul municipiului Turda, compania nerespectând contractul încheiat cu Consiliul Județean Cluj cu privire la stațiile în care puteau opri.


Odată ce s-au stabilit și stațiile, părea că nimic rău nu se mai putea întâmpla, însă compania Fany este extrem de imprevizibilă. Acum, au reușit să creeze un adevărat război între șoferi și călători din cauză că autobuzele nu vin la timp în stație, fie vin prea repede, fie vin prea târziu. Un alt fenomen inexplicabil este faptul că dacă ai ghinionul să fii din centrul orașului, s-ar putea să mai stai în stație pentru că autobuzul vine din cartierul Micro 3 și ar putea fi plin, deci nu va opri să te ia din stație.

Și totuși, nu vorbim despre călători care se plimbă cu microbuzul Fany de distracție, ci vorbim despre oameni în toată regula care trebuie să ajungă la o anumită oră în Cluj-Napoca, indiferent că vorbim de un loc de muncă sau o programare la medic, spre exemplu. Astfel, turdenii își stabilesc ora de plecare bazându-se pe programul afișat de compania Fany atât pe site-ul oficial, cât și în microbuze/autocare. Chiar și așa, nici șoferii și nici administrația companiei nu par să fie prea mișcați de motivele deplasărilor și își fac programul după propria dorință.


Cum (NU)  respectă șoferii de Fany programul curselor

Potrivit programului afișat pe site-ul oficial, programul curselor ar trebui să fie destul de ușor de înțeles și de călători, dar și de șoferi. Așadar, majoritatea curselor au loc din 20 în 20 de minute, spre exemplu - 09:00, 09:20, 09:40, 10:00. Singurele curse ce au loc din 30 în 30 de minute sunt de la 05:30 la 6:00 și după ora 19:00. Simplu, nu? Ei bine nu și pentru șoferii de la Fany care în loc să fie în stație la ora afișată și pe program vin ori cu câteva minute mai repede, fără să aștepte în stație până la ora corectă, ori vin mai târziu. 
Astfel, există două posibilități pentru călătorii turdeni, fie pleacă spre Cluj-Napoca mai repede cu o oră și jumătate sau chiar două, fie întârzie câte 20-30 de minute în locul unde au treabă.

Programul curselor Fany pe ruta Cluj-Napoca - Turda și retur| Foto: fany.ro

Totuși, nu doar Fany este de vină pentru aceste întârzieri, ci și lucrările de reabilitare și modernizare de pe raza municipiului Turda. O cursă din Turda până în Cluj-Napoca ar trebui să fie în jur de o oră pe ceas, plus-minus câteva minute, în funcție de trafic, obstacolele întâlnite pe drum sau alte probleme neprevăzute, dar lucrurile nu stau așa și în acest caz. Din cauza lucrărilor demarate de administrația locală actuală, lucrări ce par să nu se mai termine, șoferii microbuzelor sunt nevoiți să ocolească zonele de șantier și zonele aglomerate, aglomerația fiind creată tot din cauza lucrărilor. Totuși, chiar și cu toate „rutele ocolitoare” microbuzele tot în traficul infernal ajung și uite așa îți ia jumătate de oră să ieși din Turda și 20 de minute să ajungi în Cluj-Napoca.


Episoadele în care Fany a întârziat sunt multe, iar călătorii care au fost nevoiți să întârzie la destinație sunt și mai mulți, dar chiar și așa, compania Fany spune că ei nu au primit nici o sesizare în acest sens.

Contactat de monitorulcj.ro, responsabilul pentru ruta Turda - Cluj-Napoca de la compania de transport Fany, a declarat că pe site-ul companiei, dar și în autobuze există număr de telefon, iar călătorii pot suna dacă vor să sesizeze vreo nemulțumire. De asemenea, aceasta ne-a mai spsu că numărul autobuzelor/microbuzelor se suplimentează constant, în funcție de numărul de calatori.

Culmea este că de multe ori nu răspunde nimeni la numerele de telefon  afișate și chiar și cu autobuzele suplimentate,  călătorii tot în stație rămân, așteptând zadarnic după „dubița” de 21 de locuri care îi va duce spre locuri mai bune.

Monitorulcj.ro a solicitat un punct de vedere de la compania Fany, iar la primirea acestuia îl vom publica.

Pe aceeași rută mai funcționează și compania de transport CentoTrans, aceasta respectând programul stabilit, singura problemă fiind că au curse din 50 în 50 de minute. Astfel printr-o deducție logică, dacă pierzi un autobuz Fany, poți lua un autobuz de la CentroTrans, dar abia peste o oră, deci vei întarzia oricum. Și nici asta nu ar fi cu adevărat o problemă, însă cum Fany este mult mai cunoscută, turdenii și-au făcut abonamente, tocmai pentru a avea o siguranță a transportului până în Cluj-Napoca.

Articol scris de Ilinca Dandoczi

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

POZA ZILEI. Peticeală electorală în Turda.

„Dorel” în acțiune pe drumurile din Turda. Trafic îngreunat la intrarea în oraș

Ultimele Stiri
abonare newsletter