Actualitate

Cutremur politic în Franța. Extrema dreaptă la un pas de a prelua puterea

Franța se află în fața unui moment istoric fără precedent, după ce partidul de extremă dreapta Adunarea Națională (RN) a obținut o victorie surprinzătoare în primul tur al alegerilor parlamentare.

Marine Le Pen triumfă: „Blocul macronist aproape anihilat” în alegerile legislative francize. Foto: Marine Le Pen / Facebook Marine Le Pen triumfă: „Blocul macronist aproape anihilat” în alegerile legislative francize. Foto: Marine Le Pen / Facebook

 

 


Cu un scor impresionant de 33,2% din voturi, RN a depășit atât alianța de stânga, care a obținut 28,1%, cât și coaliția președintelui Emmanuel Macron, care a rămas în urmă cu doar 21%.

 


Liderul RN, Marine Le Pen, a declarat triumfător că „blocul macronist al președintelui a fost aproape anihilat", iar susținătorii partidului au izbucnit în urale, conform BBC

Șoc electoral în Franța: Extrema dreaptă conduce cursa parlamentară cu 33,2% din voturi

Jordan Bardella, tânărul lider în vârstă de 28 de ani, și-a exprimat deja dorința de a deveni prim-ministru „pentru toți francezii".


Această victorie marchează primul moment în care extrema dreaptă câștigă primul tur al alegerilor parlamentare franceze, un eveniment considerat istoric de către comentatori politici. RN vizează acum obținerea unei majorități absolute de 289 de locuri în Adunarea Națională, deși previziunile pentru al doilea tur sugerează că acest obiectiv ar putea fi dificil de atins.

Prezența la vot a fost cea mai ridicată pentru un prim tur parlamentar din 1997, reflectând importanța crucială a acestor alegeri. 


Deja după primul tur, 39 de deputați ai RN au fost aleși direct, obținând mai mult de jumătate din voturi în circumscripțiile lor.

CITEȘTE ȘI:
Rata de participare la primul tur al alegerilor legislative din Franţa, estimată la 67,5%

În fața acestei situații alarmante, președintele Macron a făcut apel la o „alianță largă, clar democratică și republicană pentru turul al doilea". 


Adunarea Națională la porțile puterii: Jordan Bardella vizează funcția de prim-ministru al Franței

Prim-ministrul Gabriel Attal a subliniat că „niciun vot nu trebuie să meargă la RN”, evidențiind miza crucială de a împiedica RN să obțină o majoritate absolută.

Ascensiunea RN de la marginile extremei drepte la centrul scenei politice franceze a fost remarcabilă. Partidul propune politici controversate, de la interzicerea telefoanelor mobile în sălile de clasă și reducerea impozitelor pe energie, până la eliminarea beneficiilor pentru străini.

În perspectiva celui de-al doilea tur, Franța se confruntă cu posibilitatea unei majorități RN. Partidele tradiționale fac apel la unitate pentru a bloca ascensiunea extremei drepte, cu unii candidați retrăgându-se în favoarea celor mai bine plasați să învingă RN.

Indiferent de rezultatul final, aceste alegeri marchează o schimbare dramatică în peisajul politic francez. Franța a intrat într-un teritoriu necunoscut, iar rezultatul acestor alegeri va avea implicații profunde nu doar pentru țară, ci și pentru întreaga Uniune Europeană.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Extrema dreaptă câștigă în alegerile europene. Mesajul alegerilor de duminică

Ultimele Stiri
abonare newsletter