Actualitate

Extrema dreaptă câștigă în alegerile europene. Mesajul alegerilor de duminică

La Bruxelles, la precedentele summituri ale liderilor UE, Emmanuel Macron a fost acuzat uneori că a încercat să fure lumina reflectoarelor. Cu siguranță a reușit acest lucru duminică seara. Deși, probabil, nu în modul în care și-ar fi dorit.

Valul național-popular la alegerile europene l-a determinat pe Macron să dizolve parlamentul și să organizeze noi alegeri. Foto: Emmanuel Macron / Facebook Valul național-popular la alegerile europene l-a determinat pe Macron să dizolve parlamentul și să organizeze noi alegeri. Foto: Emmanuel Macron / Facebook

 

 


În timp ce voturile pentru Parlamentul European erau încă în curs de numărare, Macron a dominat titlurile din presă.

 


Înfrângerea sa în sondaj de către naționaliștii francezi de dreapta dură era de așteptat. Decizia sa de a dizolva parlamentul național al Franței, ca urmare, a venit ca un șoc, reiese dintr-o analiză BBC.

Extrema dreaptă câștigă teren în alegerile europene, Emmanuel Macron dizolvă parlamentul Franței 

El s-a jucat cu această idee anul trecut, după ce a fost învins în ultimele alegeri generale din Franța, dar puțini se așteptau la această mișcare acum.


Este un pariu uriaș. Dintr-o poziție de slăbiciune.

Emmanuel Macron se descrie ca fiind un centrist și un european pasionat.


Aceste alegeri generale anticipate, care vor avea loc în două tururi la 30 iunie și 7 iulie, ar putea avea ca rezultat faptul că va trebui să lucreze alături de un prim-ministru francez de extremă dreapta.

Marine Le Pen, prezentată în mod regulat ca fiind inamicul său politic, a declarat că partidul său este pregătit să guverneze.


S-a mai întâmplat în Franța ca președintele, care este cel mai puternic politician al țării, și prim-ministrul, să provină din partide politice diferite.

Dar dacă noul prim-ministru ar proveni din extrema dreaptă, ar fi o premieră pentru Franța.

Marine Le Pen a lucrat din greu în ultimii ani pentru a încerca să lărgească atractivitatea mișcării sale politice și pentru a-i atenua imaginea extremistă.

Ascensiunea extremei drepte în UE: Macron forțat să convoace alegeri anticipate în Franța 

Ea și susținătorii săi speră că această victorie semnificativă la nivelul UE se va traduce prin victorii uriașe în alegerile anticipate din țară.

Visul ei ar fi ca aceste succese să îi aducă apoi ei, sau protejatului ei extrem de popular, Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, un pas mare mai aproape de a deveni în cele din urmă președinte al Franței - lucru pe care a încercat și nu a reușit să îl realizeze de mai multe ori înainte. Următorul vot prezidențial în Franța este programat pentru 2027.

Șoc la alegerile europene: Extremiștii de dreapta câștigă, Macron reacționează prin dizolvarea parlamentului 

În ceea ce privește alegerile pentru Parlamentul European, dreapta dură și dreapta naționalistă au câștigat în multe părți ale UE, alegătorii fiind îngrijorați de migrație, inflație și costul reformelor de mediu.

Dar nu este clar dacă vor putea influența cu adevărat politica viitoare a UE.

CITEȘTE ȘI:
Numărătoare paralelă. Alin Tișe obține un nou mandat de președinte al CJ Cluj.

Majoritatea locurilor din camera UE, unde legile blocului comunitar sunt dezbătute, modificate, adoptate sau respinse, rămân ferm în mâinile partidelor centriste.

Pentru a influența politica UE, partidele de dreapta dură din întregul bloc vor trebui să se unească, ceea ce reprezintă o provocare. Ele au priorități naționale diferite și unele diferențe adânc înrădăcinate, cum ar fi în ce măsură să sprijine Ucraina împotriva Rusiei.

O chestiune care afectează viața tuturor cetățenilor UE și pe care dreapta dură a influențat-o deja este reforma mediului. Este o prioritate de mii de miliarde de euro pentru UE, care de mult timp și-a exprimat ambiția de a fi un lider mondial în ceea ce privește acțiunile de combatere a schimbărilor climatice.

Dar partidele verzi au pierdut 20 de locuri la acest vot în Parlamentul European.

Contribuabilii europeni, confruntați cu criza costului vieții, sunt din ce în ce mai nervoși, chiar refractari la noile norme de mediu, ceea ce îi presează să cumpere un nou sistem de încălzire pentru casă sau o mașină mai puțin poluantă.

Fermierii din întreaga UE au organizat proteste în masă față de normele de mediu pe care le cataloghează drept nedrepte și ruinătoare.

Extrema dreaptă triumfă în alegerile UE, Macron se confruntă cu alegeri anticipate în Franța 

Dreapta dură din întreaga Europă a folosit în mod vizibil nemulțumirile acestora pentru a se prezenta ca fiind vocea poporului, opunându-se „elitelor îndepărtate” de la Bruxelles și din guvernele naționale.

Rezultatul: sub presiunea exercitată înainte de acest vot al Parlamentului European, o serie de reglementări de mediu ale UE au fost anulate, inclusiv una care reglementează normele privind pesticidele. Această slăbire a obiectivelor ecologice ar putea fi un indiciu al lucrurilor care vor urma.

În general, centrul-dreapta a câștigat cel mai mare număr de locuri și a înregistrat cele mai multe progrese în Parlamentul European.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Boc câștigă în fața „dezertorului” Sărmaș

Ultimele Stiri
abonare newsletter