Actualitate
DEER spune STOP consumului fraudulos de energie printr-o campanie amplă de conștientizare, educare și responsabilizare a utilizatorilor (P)
STOP consumului fraudulos de energie! Distribuție Energie Electrică Romania – DEER a demarat o campanie de conștientizare, educare și responsabilizare a utilizatorilor privind riscurile și consecințele consumului fraudulos de energie.
Un prim pas este realizarea unei broșuri informative, care va fi distribuită în toate cele 18 județe din arealul DEER, atât in cadrul instituțiilor publice locale și județene, cât și utilizatorilor finali. Aceasta poate fi consultată și online, accesând următorul link:
https://www.distributie-energie.ro/campanie-deer-pune-stop-consumului-fraudulos-de-energie/
Consumul fraudulos de energie electrică, adică furtul de curent, reprezintă racordarea la rețeaua electrică de distribuție prin instalații clandestine, care ocolesc sau modifică echipamentele de măsurare a energiei electrice, afectând funcționarea corectă a acestora.
Specialiștii DEER , din cadrul Serviciul Inspecţii Energetice, au identificat peste 800 cazuri de consum fraudulos în primul semestru al acestui an, cu 6% mai mult față de perioada similară a anului trecut, respectiv o cantitate de energie sustrasă de 16,332 GWh.
“Am decis să desfășurăm această campanie amplă de conștientizare, educare și responsabilizare a utilizatorilor cu privire la riscurile la care se expun, ce consecințe sunt și ce măsuri de precauție sunt indicate pentru a preveni cazurile de consum fraudulos de energie, care sunt în creștere.
Ne îngrijorează și preocupă, deopotrivă, amploarea acestui proces și apelul nostru către utilizatori este să fie responsabili și să nu permită astfel de situații, să acționeze și să ia măsuri corespunzătoare. Împreună, punem STOP consumului fraudulos de energie.
DEER realizează, în permanență, inspecții în instalațiile de distribuție astfel încât să se limiteze tentativele de intervenție frauduloasă asupra instalațiilor de alimentare cu energie electrică”, a precizat doamna Mihaela Rodica Suciu, director general al DEER.
În broșură, utilizatorii au acces la informați cu privire la riscurile pe care le implică aceste acțiuni ilegale, cum se pedepsesc și cum pot fi prevenite, printr-un comportament responsabil.
De exemplu, în cuprinsul broșurii informative, cititorii află despre cablurile defecte sau supraîncălzite care pot provoca incendii devastatoare în locuințe, clădiri comerciale sau industriale, punând în pericol viețile și bunurile celor din jur. Totodată, există risc de electrocutare prin manipularea echipamentelor electrice de către persoane fără cunoștințe și echipament adecvat, cu posibile consecințe fatale. Prin suprasolicitarea echipamentelor electrice, se poate produce deteriorarea echipamentelor (electrocasnice, centrale de încălzire de apartament etc.).
Atenție! Sustragerea de energie electrică constituie infracțiune și se pedepsește conform legilor în vigoare.
Foarte grav este că intervențiile neautorizate au impact direct și asupra calității energiei electrice distribuite consumatorilor, producându-se fluctuații de tensiune și incidente în rețeaua electrică, astfel încât pot exista consecințe și asupra calității vieții și bunurilor vecinilor.
DEER vine cu recomandări pentru siguranța utilizatorilor:
- Fiți atenți și precauți! Nu permiteți persoanelor neautorizate să intervină la contoarele de energie electrică;
- Nu permiteți unor persoane să intervină fraudulos asupra instalațiilor de energie electrică;
- Fiți responsabili și sesizați o intervenție neautorizată în instalatii sau orice suspiciune privind sustragerea de energie electrică.
DEER, prin statutul de operator de distribuție, care are în gestiune rețeaua electrică din cele 18 județe unde îți desfășoară activitatea, are obligația legală să întreprindă acțiuni pentru prevenirea și detectarea sustragerilor de energie electrică și a intervențiilor neautorizate în instalațiile electrice ori a grupurilor de măsurare a energiei electrice din rețeaua de distribuție. În acest sens, colaborează îndeaproape și permanent cu autoritățile locale și organele abilitate.
Pe lângă inspecțiile periodice, monitorizarea și analiza consumului, prin utilizarea tehnlogiilor avansate, mai precis a sistemelor inteligente de măsurare a energiei ( smart metering), alături de alte tehnologii integrate, programele și politice DEER vizează reducerea consumului de consum fraudulos și eficiența energetică, pentru a oferi utilizatorilor un serviciu de distribuție a energiei electrice la înalte standarde de performanță.
CITEȘTE ȘI: