Actualitate

Noi reguli pentru eliberarea paşaportului simplu temporar! Călătoriile turistice nu mai reprezintă motive bine întemeiate.

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat, miercuri, că începând in 3 iulie 2024, se vor schimba regulile pentru eliberarea pașaportului simplu temporar folosit pentru plimbări.

Noi reguli pentru eliberarea paşaportului simplu temporar| Foto: pixabay.com Noi reguli pentru eliberarea paşaportului simplu temporar| Foto: pixabay.com

 

 


Potrivit noilor modificări legislative în sistemul de pașapoarte, care vor fi implementate începând cu data de 3 iulie 2024, eliberarea pașaportului simplu temporar se va face doar în situații obiective și urgente, excluzând cazurile în care deplasarea are la bază rațiuni exclusiv turistice.

 


„Situaţiile obiective şi urgente trebuie probate cu documente din care să rezulte necesitatea deplasării persoanei în străinătate.

Totodată, atragem atenţia cu privire la faptul că există state care nu permit intrarea pe teritoriul lor naţional cu paşaportul simplu temporar, sens în care recomandăm accesarea site-ului Ministerului Afacerilor Externe, www.mae.ro , secţiunea Condiţii de călătorie, înaintea efectuării călătoriei”, informează Ministerului Afacerilor Interne (MAI).


Declararea pașapoartelor pierdute, distruse sau furate

Pașapoartele care au fost declarate pierdute, distruse sau furate sunt nule de drept și nu mai pot fi folosite, chiar dacă sunt găsite ulterior, caz în care vă revine obligaţia de a-l depune, de îndată, la cel mai apropiat serviciu public comunitar de paşapoarte, la Direcţia Generală de Paşapoarte ori la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

De asemenea, pierderea sau distrugerea pașaportului simplu electronic/temporar se poate declara de titular la orice serviciu public comunitar de pașapoarte sau la Direcția Generală de Pașapoarte din România, în timp ce în străinătate, pot fi declarate la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.


Totodată, furtul documentelor de călătorie se declară imediat la cea mai apropiată unitate de poliţie din ţară sau, după caz, de pe teritoriul statului respectiv, solicitând eliberarea unei adeverinţe care să ateste acest lucru.

Articol scris de Ilinca Dandoczi


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Românii, informați prin SMS când le expiră pașaportul. Noul serviciu permite evitarea situațiilor ce pot duce la anularea unei călătorii.

Comisia Europeană îmbunătăţeşte protecţia copiilor împotriva jucăriilor periculoase. Toate vor avea nevoie de pașaport electronic

Ultimele Stiri
abonare newsletter