Actualitate

Europa, în fața unei amenințări neașteptate: tsunami devastator. 21 de minute pentru evacuare

Avertisment alarmant. Experții afirmă cu o certitudine de 100% că un tsunami va lovi coastele Mării Mediterane în următorii 30 de ani.

Experții spun că un tsunami va lovi coastele Mării Mediterane în următorii 30 de ani. Foto: City of Monterey - Government / Facebook Experții spun că un tsunami va lovi coastele Mării Mediterane în următorii 30 de ani. Foto: City of Monterey - Government / Facebook

 

 


Avertismentul vine din partea Comisiei Oceanografice Interguvernamentale a UNESCO. Predicția pune în alertă în special Spania, Franța și Italia.

 


Zona cea mai expusă riscului este falia Averroes, situată în Marea Alboran, între coasta spaniolă din Malaga și nordul Africii. 

Europa se pregătește pentru un tsunami major în Marea Mediterană

Un cutremur în această zonă ar putea declanșa valuri de până la șase metri înălțime, care ar ajunge pe coastele europene în doar 21 de minute, potrivit nz.news.yahoo.com.


În cel mai optimist scenariu, locuitorii de pe litoralul european ar avea la dispoziție maxim 35 de minute pentru evacuare.

Deși amploarea acestui posibil tsunami nu se compară cu dezastrele din Oceanul Indian din 2004 sau Japonia din 2011, experții subliniază că impactul său asupra regiunii mediteraneene ar fi semnificativ. 


Hélène Hébert de la CENALT Franța avertizează că până și valuri de 50 de centimetri pot fi periculoase pentru înotători și pot provoca daune importante în porturi și zone de coastă joase.

CITEȘTE ȘI:
Cutremur de 7,4 grade pe scara Richter în Taiwan. Două clădiri s-au prăbușit într-un oraș aflat în apropierea epicentrului.

Pentru a face față acestei amenințări, țările europene își consolidează sistemele de alertă și planurile de urgență. 


Doar 21 de minute pentru evacuare. Experții avertizează asupra unui tsunami Iminent

Franța a introdus un plan de alertă roșie pentru primele 15 minute după un potențial tsunami. Spania a dezvoltat un plan național de protecție civilă specific pentru acest risc.

UNESCO își intensifică, de asemenea, eforturile de cercetare. Recent, organizația a investigat riscurile asociate vulcanilor subacvatici din apropierea Siciliei, în Italia, care ar putea reprezenta o altă sursă potențială de tsunami.

Deși Marea Mediterană nu este de obicei asociată cu tsunami-uri majore, istoria arată că regiunea a experimentat aproximativ 100 de astfel de evenimente în ultimul secol.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

NOU CUTREMUR, cu magnitudinea de 7,8, în Chile. Alertă de TSUNAMI în sudul Peru

abonare newsletter