Actualitate
Canicula a scos călugăriţele la iveală, la Cluj. Adrian Ruicănescu, cercetător entomolog: „Dacă sunt găsite să fie puse în iarbă. Nu le omorâţi.”
Au apărut călugăriţele la Cluj-Napoca. Una dintre cauzele apariţiei acestora ar putea fi canicula, a declarat pentru monitorulcj.ro, Adrian Ruicănescu, cercetător științific în entomologie (studiul insectelor).
Canicula a scos călugăriţele la iveală, la Cluj. Adrian Ruicănescu, cercetător entomolog: „Dacă sunt găsite să fie puse în iarbă. Nu le omorâţi.” | Foto: monitorulcj.ro
Canicula a scos călugăriţele la iveală, la Cluj-Napoca. Una dintre cauzele apariţiei acestora ar putea fi canicula, a precizat Adrian Ruicănescu, cercetător științific în entomologie (studiul insectelor).
„Probabil au apărut din cauza caniculei sau ceva le transportă, pentru că femelele călugăriţe nu prea zboară. Au fost alţi ani când eu am găsit pe strada Napoca 4 femele pe ziduri şi nu exista nimic acolo unde să se fi dezvoltat, un spaţiu cu iarbă, de exemplu. Nu pot să îmi dau seama. Nu am o explicaţie oficială. Cred că atunci când au fost organizate cine ştie ce festivaluri şi s-a transportat fân, pănuşi, au venit cu acel transport. Cel mai bine ar fi ca dacă sunt găsite să fie relocate undeva unde sunt spaţii cu iarbă. Nu sunt periculoase şi nu e bine să le omorâţi”, a declarat pentru monitorulcj.ro, Adrian Ruicănescu.
Despre călugăriţe
Călugăriţele fac parte din rândul Mantodea-Mantis. În limba greacă „mantis” înseamnă preot sau profet. În plus, graţie apendicilor, care se aseamănă perfect cu un credincios care se roagă, insecta a primit numele de călugăriţă, potrivit colorado.edu.
Călugăriţa europeană este una dintre cele mai mari şi mai comună. Ea variază în culori de la cafeniu, la un verde strălucitor, ceea ce o ajută să se camufleze de prădători.
Aceste insecte sunt recunoscute după capul lor în formă triunghiulară. În repaus, călugăriţa europeană va sta, cu braţele din faţă încrucişate, ca şi cum s-ar ruga.
Hrana călugăriţei
Călugăriţa europeană este un prădător care se hrăneşte cu alte insecte. O trăsătură unică a acestei specii este urechea sa metatoracică pe linia mediană. Urechea îi permite să audă frecvenţele înalte şi joase, precum şi ultrasunetele. Urechea o ajută pe călugăriţă pentru a identifica prada. Călugăriţa va aştepta până când prada se va mişca, iar în acel moment o va putea prinde.
Împerecherea călugăriţei
Călugăriţa este probabil cea mai faimoasă pentru comportamentul său unic de împerechere denumit canibalism sexual. Masculii se vor apropia de female cu precauţie pentru a iniţia împerecherea. Dacă femela descoperă masculul înainte de împerechere, ea îi va ataca capul şi îl va mânca. Cu toate aestea, masculii fără cap sunt încă capabili să se împerecheze. Dacă masculii au trecut neobservaţi, ei se apropie de femele şi se vor putea împerechea. După împerechere, masculii se vor retrage brusc de lângă femele şi vor încerca să fie neobservaţi în continuare. Potrivit sursei citate, femelele îşi consumă partenerul doar 30% din timp.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: