Actualitate
Valurile de căldură, tot mai lungi și mai toride. Cum putem să dăm o mână de ajutor naturii în zilele de foc?
Clujul și restul țării se află în timpul unei perioade de caniculă care nu afectează doar mediul ci și oamenii. Canicula produce nu doar un disconfort termic accentuat ci îngreunează acțiunile oamenilor de zi cu zi.
Valurile de căldură aduc intensificări ale ploilor | Foto: pexels.com
Ce putem face în timpul perioadei de caniculă este să ajutăm mediul cât mai mult, prin obiceiurile pe care le avem, astfel putem să mai reducem sau măcar să menținem efectele actuale ale încălzirii globale. Clujul și partea nordică a țării au trecut prin schimbări majore în ultimele decenii.
„După anii 2010 ȋn toți anii temperatura medie a maximelor pe zonă a depășit 20 de zile, iar ȋn 6 ani peste 40 zile. Ȋn anul 2011 s-au înregistrat peste 50 de zile cu temperatura medie a maximelor pe zona de peste 30°C...”, a transmis pentru monitorulcj.ro dr. Narcis Maier meteorolog previzionist al Serviciului Regional de Prognoză a vremii Cluj-Napoca.
Valurile de căldură aduc intensificări ale ploilor
O consecință a amplificării valurilor de căldură este și intensificările ploilor, ceea ce le face mai torențiale și capabile să acumulează cantități mari de apă în timp foarte scurt „apar tot mai multe areale afectate de grindină de mari dimensiuni, vijelii, intensificări ale vântului care pot avea și caracter tornadic”, adaugă specialistul.
Valurile de căldură au atins numere record în ultimii ani, printre care anul 2022, în care au fost 2 mari episoade de caniculă, cu temperaturi de peste 35°C, și chiar peste 37°C. Potrivit specialistului, un val a fost înregistrat în perioada 26 iunie-6 iulie.
„Zile în care temperaturile au fost greu de suportat mai ales din a cincea zi când valul de căldură sa intensificat treptat ajungând ca în 7 zile să depășească multe dintre recordurile maxime de temperaturi stabilite până atunci. Astfel că în acest an s-a ajuns la zile cu temperaturi de peste 35°C, cu disconfort termic ridicat și un lung val de caniculă”, a adăugat Narcis Maier.
Obiceiurile umane care generează deșeuri sunt dăunătoare pentru planetă
Obiceiurile pe care le avem în viața de zi cu zi pot să dăuneze planetei, printre acestea sunt și cele care nu sunt sustenabile sau care nu prevăd exact efectele secundare
„Toate obiceiurile umane care generează deșeuri ce nu pot reprezenta hrană/adăpost/mediu locuibil pentru natură, sunt obiceiuri dăunătoare pentru planetă: utilizarea autovehiculelor exagerat, distrugerea exagerată de habitate pentru construcții, consumul exagerat de bunuri si resurse”, a transmis pentru monitorulcj.ro Alexandru Luchian, fondator proiecte de mediu.
Pe lângă obiceiuri și achiziționarea electrocasnicelor în funcție de cele mai noi modele sau a alimentelor din export dăunează într-o proporție locul în care trăim. Alimentele pot aduce daune planetei din cauza emisiilor de carbon eliminate de combustibilii cu care au fost transportate.
„Toate electrocasnicele și mai ales telefoanele care sunt schimbate imediat ce apare următorul model, generează o presiune pe resursele din care sunt făcute acestea și pe populația din țările subdezvoltate, care furnizează aceste materii prime”, spune Alexandru Luchian.
Putem ajuta mediul prin acțiunile non-invazive diverse, cum ar fi: răcorirea caselor dimineața și seara, utilizarea transportului în comun și chiar acțiunile de voluntariat ca ecologizare râurilor sau plantările de copaci.
Articol scris de Alina Petric
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: