Actualitate

Trei idei ușor de aplicat care ne-ar putea face viața mai frumoasă în oraș

Activistul civic Andi Daiszler propune Primăriei Cluj-Napoca trei proiecte care le-ar aduce clujenilor liniște, aer curat și străzi mai frumoase.

Trei idei ușor de aplicat care ne-ar putea face viața mai frumoasă în oraș|Foto: Andi Daiszler Facebook Trei idei ușor de aplicat care ne-ar putea face viața mai frumoasă în oraș|Foto: Andi Daiszler Facebook

 

 


Câteva măsuri simple și de impact asupra traficului și zgomotului din oraș, dar și în ceea ce privește partea estetică a spațiului urban, prin intermediul proiectelor verzi, ar putea aduce mai multe beneficii și un plus de confort clujenilor.  

„3 lucruri simple și ușoare (și ieftine, cel puțin primul și al treilea) pe care Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca le-ar putea face (după revenirea din vacanțe) și care ne vor face viața tuturor mai frumoasă: 


- Hotărâre de Consiliu Local împotriva staționării cu motorul pornit. Similar cu orașe din Elveția, Franța, Austria, Germania etc, staționarea unei mașini cu motorul pornit nu aduce absolut nici un beneficiu (decât maxim motorului, dacă e diesel și care se unge puțin mai bine de ulei în staționare).

CITEȘTE ȘI: 
Cum s-a transformat strada Andrei Șaguna în Veneția prin implicare verde: „Am reușit să redăm farmecul străzii” FOTO

- Hotărâre de Consiliu Local și montare senzori și camere pentru poluarea sonoră a mijloacelor de transport în comun care poluează fonic. Nu o dată am asistat la motociclete sau mașini care parcă dinadins trec prin cartiere sau străzile centrale turându-și cât mai tare motoarele, inclusiv la orele târzii ale nopții.


- Adoptarea unei campanii inspirate din Centrul Verde, proiectul prin care Daisler Asociatia a donat localnicilor și companiilor de pe anumite străzi ghivece cu sute de flori, cu scopul de a înfrumuseța acea zonă. 

CITEȘTE ȘI: 
Surprize la piața de flori „altfel”. Andi Daiszler, inițiatorul evenimentului: „Arătăm că prin gesturi simple și colaborare, putem înfrumuseța și reînvia orice spațiu urban”

Doar că aș schimba proiectul astfel încât prin Hotărâre de Consiliu Local, autoritățile să poată emite scutiri de la taxe sau alte beneficii (parcare gratuită etc.) celor care decid să pună în valoare diverse edificii prin aportul de verdeață și vegetație (atât de necesare în oraș). De exemplu, 10/15/20 arbori la ghivece pe terasă ar putea însemna încă permiterea de amplasare a încă unei mese cu scaune pe acea terasă (în exteriorul perimetrului agreat). Sau jardiniere la toate geamurile unei clădiri/imobil înseamnă o ridicare gratuită de deșeuri voluminoase de la acea adresă etc.


Sigur mai sunt și altele. 

Vouă ce vă vine în minte?”, a notat Andi Daiszler pe pagina sa de Facebook. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Andi Daiszler, omul care dă culoare Clujului:„Vreau să ne întrecem cu marile orașe”

abonare newsletter