Actualitate

Superluna rară va străluci pe cer. Iată care este cel mai bun moment pentru a o vedea

Luna va părea cu 30% mai strălucitoare decât în mod obișnuit. Pe 19 august, vom putea admira prima superlună a anului, un fenomen rar care va face ca Luna să pară mai mare.

Prima superlună a anului va străluci în august. Foto: captură South China Morning Post Prima superlună a anului va străluci în august. Foto: captură South China Morning Post

 

 


„Superluna” este un termen folosit atunci când Luna plină coincide cu apropierea maximă de Pământ în orbita sa eliptică. În timpul acestui fenomen, Luna va apărea cu până la 14% mai mare și cu 30% mai strălucitoare decât în mod obișnuit.

 


Pentru cei care doresc să observe acest spectacol, momentul optim va fi la ora 19:26, când Luna va răsări pe cer. Astronomii amatori și pasionații de fenomene cerești sunt sfătuiți să fie pregătiți la această oră pentru a prinde cea mai bună priveliște, scrie Mirror.

Evenimentul marchează doar începutul unui sezon bogat în superluni. 


Luna gigant pe cerul nopții: Prima superlună a anului strălucește în august

Până la sfârșitul anului, vom putea observa încă trei astfel de fenomene. Cea mai spectaculoasă dintre acestea va fi în octombrie, când Luna se va afla în punctul cel mai apropiat de Pământ, oferind cea mai strălucitoare superlună din acest an.

Termenul „superlună" a fost introdus relativ recent în vocabularul astronomic. 


CITEȘTE ȘI:
O furtună solară puternică se îndreaptă spre Pământ. Telefoanele și televizoarele, în pericol

Acesta a fost inventat în 1979 de astrologul Richard Nolle, care l-a definit ca fiind o Lună nouă sau plină care apare atunci când satelitul natural al Pământului se află aproape de planeta noastră.

Fenomen astronomic spectaculos: Superluna va fi cu 30% mai strălucitoare în august

Noah Petro, cercetător adjunct al NASA pentru misiunea Lunar Reconnaissance Orbiter, explică motivul pentru care orbita Lunii nu este un cerc perfect: „Există o mulțime de forțe mareice sau gravitaționale care trag de Lună". Aceste forțe variabile duc la modificări ale orbitei lunare, permițând apariția fenomenului de superlună.


Indiferent dacă sunteți pasionat de astronomie sau doar curios să observați un fenomen ceresc spectaculos, superluna din 19 august promite să fie un eveniment de neuitat. Nu uitați să marcați această dată în calendar și să vă pregătiți pentru a admira Luna mai mare și mai strălucitoare ca niciodată.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Zodii care vor avea un sfârșit de lună desprins din basme. Astrele le arată calea norocului în dragoste.

abonare newsletter