Actualitate
Alertă: Bancnotele contrafăcute sunt puse tot mai des în circulație! Prin ce ne dăm seama că o bancnotă este falsă?
Alertă în Uniunea Europeană. Bancnotele contrafăcute sunt puse tot mai des în circulație! Iată cum ne dăm seama că o bancnotă este falsă.
Bancnotele contrafăcute sunt puse tot mai des în circulație | Foto: pixabay.com
Alertă în Uniunea Europeană. Bancnotele contrafăcute sunt puse tot mai des în circulație! Iată cum ne dăm seama că o bancnotă este falsă.
Statele membre UE sunt în alertă, după ce mii de bancnote contrafăcute au ajuns să fie puse în circulație din ce în ce mai des. Potrivit ultimelor informații, tot mai mulți bani sunt folosiți în operațiuni financiare și tranzacții comerciale, iar fenomenul ia amploare și în România.
Băncile centrale afirmă că cetățenii Uniunii Europene iau contact tot mai des cu bancnotele false. Spre exemplu, în primele luni ale anului 2023, în Germania au fost descoperite 38.500 de bancnote false, în valoare de 2,4 miliarde de euro. Mai mult, România nu a scăpat de acest fenomen. Anul trecut au fost descoperite 6.000 de bancnote contrafăcute, numărul fiind în creștere fața de 2022. Din cele 6.000 de bancnote false, doar 800 au fost găsite înainte de a intra în circulație.
Citește și:
Tânăr din Bistrița-Năsăud, arestat preventiv. A cumpărat un laptop și l-a plătit cu bani falși. Bancnotele contrafăcute au ajuns și la Cluj.
Având în vedere că este o situație alarmantă, este imperios necesar să știm care sunt semnele ce indică prezența unei bancnote false în mâna noastră. În principiu, există 11 elemente prin care putem identifica banii falși. Putem lua o bancnotă de 100 de lei, aceasta fiind cea mai des contrafăcută, și să ne uităm prima data la microperforații din dreptul elementului floral. Trebuie doar să punem bancnota în fața unei surse de lumină și să vedem dacă bancnota noastră are aceste microperforații.
Un alt element care ne ajută în recunoașterea banilor falși este microtextul. În ceea ce privește bancnota de 100 lei, avem BNR 100, scris foarte mic, vizibil doar în momentul în care folosim o lupă în unele zone de pe bancnotă.
De asemenea, avem imprimarea în relief. Este probabil cel mai simplu de observat acest element de siguranță şi asta pentru că anumite elemente sunt imprimate în relief şi se pot simți atunci când atingem banii.
Citește și:
Trei persoane din Hunedoara, înşelate cu mii de euro de falşi brokeri. Victimele doreau să cumpere acțiuni la o companie.
Există și anumite elemente de grafică, cum ar fi portretele celebrităților vremurilor de mult apuse. De exemplu, în cazul bancnotei de 100 lei vorbim despre portretul dramaturgului I. L. Caragiale.
Acestea sunt doar câteva dintre elementele prezente pe bancnote. Inclusiv Banca Națională a dezvoltat o aplicație unde sunt prezentate toate elementele la care trebuie să fim atenți.
Articol scris de Ilinca Dandoczi
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: