Actualitate
Revoluție în neurotehnologie: Al doilea pacient Neuralink primește un cip cerebral, în ciuda controverselor
Neuralink, compania fondată de Elon Musk, a făcut un nou pas important în dezvoltarea interfețelor creier-computer.
Neuralink a implantat un cip cerebral celui de-al doilea pacient al său. Foto: captură Morning Brew / Facebook
Recent, firma a anunțat că a implantat cu succes un cip cerebral celui de-al doilea pacient din programul său de testare clinică.
În decembrie 2022, Neuralink a anunțat intenția de a începe testele pe oameni.
Neuralink a implantat al doilea cip cerebral: Progres și controverse în neurotehnologie
În septembrie 2023, compania a deschis o listă de așteptare pentru potențiali participanți la studii clinice, vizând implicarea a peste 20.000 de persoane până în 2030.
În ianuarie 2024, Neuralink a implantat primul cip cerebral unui pacient pe nume Noland Arbaugh, un bărbat de 29 de ani paralizat de la umeri în jos în urma unui accident de scufundări.
La aproximativ șase luni după prima implantare, Arbaugh a raportat atât beneficii, cât și probleme. El a putut să joace jocuri video, să navigheze pe internet și să controleze un cursor pe laptop, dar a întâmpinat și dificultăți când unele fire ale dispozitivului au încetat să funcționeze corect.
Acum, Neuralink a făcut a doua sa operație de implantare a cipului cerebral.
Elon Musk a anunțat că procedura pare să fi decurs foarte bine, cu un semnal puternic și mulți electrozi funcționali.
CITEȘTE ȘI:
Nici porcul nu mai e ce a fost! A fost inventat cyberporcul, de la SF la realitate
Scopul celei de-a doua operații a fost de a îmbunătăți procedura chirurgicală și de a modifica poziționarea dispozitivului pentru a evita problemele întâmpinate în timpul primului test. Neuralink speră că aceste ajustări vor duce la o funcționare mai stabilă și mai eficientă a cipului.
Tehnologia dezvoltată de Neuralink are potențialul de a ajuta persoanele cu leziuni ale măduvei spinării să recapete anumite funcții motorii.
Pe termen lung, Musk vizează dezvoltarea unui dispozitiv care ar putea „descătușa potențialul uman" prin îmbunătățirea capacităților fizice și mentale.
De la paralizie la control mental: Neuralink face un nou pas în testele clinice cu cipuri cerebrale
Cu toate acestea, experții în etică și neurologie continuă să aibă rezerve față de această tehnologie. Printre preocupările lor se numără siguranța pe termen lung a implanturilor cerebrale, potențialele efecte secundare necunoscute și implicațiile etice ale modificării funcțiilor cerebrale.
În ciuda acestor controverse, Neuralink continuă să avanseze. Compania recunoaște că se află încă într-o fază timpurie de dezvoltare și că mai sunt multe de învățat și de îmbunătățit.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: