Actualitate

Comisia Europeană impune restricții la transportul lichidelor peste 100 ml, Aeroportul se conformează

Comisia Europeană impune restricții temporare privind transportul lichidelor, din septembrie, pe aeroporturile din UE, înclusiv pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj.

Restricții temporare privind transportul lichidelor pe Aeroportul Cluj, impuse de Comisia Europeană|Foto: Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj Restricții temporare privind transportul lichidelor pe Aeroportul Cluj, impuse de Comisia Europeană|Foto: Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj

 

 


Începând din data de 1 septembrie 2024 vor fi impuse restricții temporare în ceea ce privește controlul de securitate al lichidelor la toate aeroporturile membre UE, capacitatea maximă permisă a recipientelor individuale pentru lichide va fi limitată temporar la 100 ml, informează, marți, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj.

Restricții temporare în ceea ce privește transportul lichidelor pe aeroporturile din UE

Aceste restricții vin ca urmare a Deciziei Comisiei Europene 2024/2109 respectiv a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2024/2108 al Comisiei de modificare a Regulamentului (UE) 2015/1998, în ceea ce privește anumite măsuri urgente de securitate aeronautică referitoare la echipamentele de securitate pentru controlul de securitate al lichidelor, aerosolilor și gelurilor. 


CITEȘTE ȘI: 
Traficul aerian a crescut în primul trimestru din 2024. Aeroportul Cluj, lider în topul aeroporturilor regionale.

Măsura se aplică tuturor aeroporturilor care folosesc echipamente de detecție a explozibililor în bagajele de mână (EDSCB) standard C3. În acest context, echipamentele de standard C3 concepute pentru controlul de securitate al bagajelor de mână care au primit «marca UE» sau «marca UE în curs de aprobare» înainte de 1 august 2024 pot fi utilizate numai pentru controlul de securitate al lichidelor, aerosolilor și gelurilor cu o limită de control al volumului maxim al recipientelor individuale pentru lichide, aerosoli și geluri care nu depășește 100 ml.

Prin achiziționarea echipamentelor de securitate standard C3 de către Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj s-a permis pasagerilor să călătorească de pe aeroportul clujean fără restricții la transportul lichidelor în bagajele de mână. Însă, având în vedere decizia Comisiei Europene, începând cu data de 1 septembrie 2024, pasagerii care călătoresc de pe Aeroportul Cluj vor putea transporta în bagajul de mână o cantitate  de maxim 100 de ml de lichide/recipient.   


Impunerea acestor restricții temporare este determinată  de necesitatea revizuirii unor configurații tehnice la echipamentele de securitate standard C3 în vederea îmbunătățirii performanțelor acestora. 

Soluții pentru eliminarea restricțiilor

Comisia Europeană împreună cu statele membre UE și reprezentanții Conferinței Europene a Aviației Civile colaborează strâns cu toate părțile implicate pentru a identifica o soluție care să rectifice problemele identificate și să elimine restricțiile impuse.  


Pentru a evita situațiile neplăcute, atât aeroportul cât și companiile aeriene vor informa pasagerii despre condițiile de călătorie privind controlul de securitate.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

David Ciceo, directorul Aeroportului Cluj, prezent la ședința ACI Europe: „Am discutat despre provocările din aviația civilă din perioada următoare”

Ultimele Stiri
abonare newsletter