Actualitate
Bărbat din Chinteni, reținut pentru înșelăciune, la doi ani de la incident. Cum a acționat escrocul?
Un bărbat din localitatea clujeană Chinteni a fost reţinut de polițiști, fiind identificat la doi ani de la comiterea înşelăciunii prin metoda „șmen”. Cum a acționat escrocul.
Bărbat din Chinteni, reținut la doi ani de la comiterea unei înșelăciuni|Foto: Depositphotos.com
Un bărbat în vârstă de 36 de ani, din localitatea Chinteni, a fost reținut recent de polițiști pentru implicarea într-un nou tip de înşelăciune.
A indus în eroare un comerciant din Târgu Mureș, prin metoda „șmen”
Clujeanul a „păcălit” un comerciant prin metoda „șmen”. Cum acționează escrocii?
CITEȘTE ȘI:
O „vrăjitoare” din Mehedinţi i-a cerut unei cliente 55.000 de lei ca s-o scape de blesteme. Femeia a fost reținută.
Prin noul tip de înșelăciune, escrocul oferă comerciantului o bancnotă cu o valoare mare pentru cumpărarea unor produse ieftine şi, prin diversiuni, şmenarul ascunde o parte din bani sau chiar întreaga sumă, primind atât restul de bani, cât şi produsul cumpărat.
În urma cercetărilor, polițiștii au reținut, marți, un clujean care a escrocat un comerciant din Târgu Mureș în urmă cu doi ani de zile.
„Din cercetările efectuate a reieşit faptul că, la finalul anului 2022, cel în cauză ar fi indus în eroare un angajat al unei societăţi comerciale aflate în cartierul Tudor din municipiul Târgu Mureş.
În cauză, acesta şi-ar fi manifestat intenţia de achiziţiona un produs în valoare de 6 lei, arătând angajatului o bancnotă de 200 de lei, ulterior distrăgându-i atenţia şi introducând bancnota respectivă în buzunar. Ulterior, bărbatul a primit bunul în cauză şi restul de 194 de lei, părăsind incinta societăţii comerciale inclusiv cu bancnota de 200 de lei afişată iniţial angajatului”, potrivit unei informări publicate de IPJ Mureş.
CITEȘTE ȘI:
Victime ale înșelăciunilor online. Cum pierd bani românii cu un simplu „LIKE”?
În urma cercetărilor efectuate şi a probatoriului administrat, bărbatul a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul IPJ Mureş.
Poliţiştii continuă cercetările pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a tânărului şi atrag atenţia asupra înşelăciunilor comise prin metoda „şmen”.
Recomandări pentru a nu deveni victima unei înșelăciuni
Pentru a nu deveni victime ale unor astfel de infracţiuni, poliţiştii recomandă cetăţenilor şi, în special vânzătorilor sau casierilor, să manifeste atenţie sporită la astfel de solicitări din partea persoanelor necunoscute.
CITEȘTE ȘI:
Un nou tip de fraudă răspândit în mediul online. Victimele rămân cu conturile goale, în urma „relațiilor romantice”.
Se recomandă ca în orice situaţie să îşi concentreze atenţia asupra sumelor manipulate, asigurându-se că banii au fost înmânaţi înainte de a oferi un eventual rest. De asemenea, să acorde o atenţie sporită eventualelor încercări de distragere a atenţiei.
Românii sunt îndemnați să se adreseze pentru efectuarea de schimburi valutare doar unităţilor autorizate în acest scop, să consulte cu atenţie cursul valutar afişat, să verifice suma primită la schimb, solicitând chitanţă pentru efectuarea operaţiunii şi să nu aibă încredere în „binevoitori”, oricât de avantajos ar părea a fi cursul de schimb oferit de aceştia.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: