Actualitate

UTCN are cea mai bună facultate din Europa! Aici se intră doar cu note de 10.

UTCN are cea mai bună facultate din Europa. Aici candidații intră doar cu note de 10.

UTCN are cea mai bună facultate din Europa | Foto: Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca - Facebook UTCN are cea mai bună facultate din Europa | Foto: Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca - Facebook

 

 


 

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca are cea mai bună facultate din Europa, conform QS World University Rankings. 


 

Chiar dacă în ultimii 30 de ani, sistemul de învățământ românesc era cotat foarte bine, în ultimii ani, universitățile din țara noastră au înregistrat o scădere semnificativă în clasamentele internaționale, reflectând o tendință de declin în sistemul de învățământ local. 


Potrivit QS World University Rankings, doar două universități românești, Babeș-Bolyai și Universitatea din București, au reușit să se poziționeze în prima jumătate a ierarhiei europene.

Astfel, Universitatea Babeș-Bolyai se situează pe poziția 260 dintr-un total de 688 de universități luate în considerare. 


România a nominalizat 17 universități locale, însă în top au intrat mult mai puține, doar două reușind să se claseze în prima jumătate a clasamentului, după calcularea rankiingului QS – Europe 2024.

Așadar, doar 4 universități din România au mai reușit să se clasese în top 500, la nivelul continentului, din totalul celor 688 de universități europene, dar toate după pragul 400. Acestea sunt Universitatea Politehnica din București, Universitatea A.I. Cuza din Iași, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și Universitatea de Vest din Timișoara.


UTCN are cea mai bună facultate din România

La nivelul regiunii Europa de Est, Universitatea Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea București sunt singurele care apar în top 20 (locurile 15, respectiv 18).

De asemenea, într-un top mondial, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca ocupă locul 871 în lume, în timp ce Universitatea Politehnică din București ocupă poziția 891 în lume, iar Universitatea București se clasează în același top pe poziția 1010.  

Analizând concurența și mediile mari de admitere, cea mai bună facultate din România pare a fi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, specializarea, Ingineria Mediului”, unde au fost admiși la buget doar 41 de candidați, adică exact cei cu media 10. 

Astfel, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca se află în topul universităților în specializările din Inginerie şi Tehnologie conform QS World University Rankings by Subject din 2024. 

Articol scris de Ilinca Dandoczi
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

UTCN a semnat contractul pentru modernizarea cantinei din complexul studențesc Observator

Cursuri pe șantierul de reconversie a fostei platforme Carbochim pentru studenții de la Facultatea de Construcții, printr-un parteneriat între UTCN și grupul IULIUS (P)

abonare newsletter