Actualitate

Noi modificări la Codul Rutier. Tinerii sub 21 de ani nu vor mai putea conduce mașini puternice!

Apar noi modificări la Codul Rutier. Tinerii sub 21 de ani nu vor mai putea conduce mașini puternice.

Tinerii sub 21 de ani nu vor mai putea conduce mașini puternice | Foto: pixabay.com Tinerii sub 21 de ani nu vor mai putea conduce mașini puternice | Foto: pixabay.com

 

 


 

Apar noi modificări la Codul Rutier, conform cărora tinerii sub 21 de ani nu vor mai putea conduce mașini puternice. 


 

Pentru a reduce numărul de accidente rutiere, parlamentarii au venit cu un nou proiect de lege ce poate aduce noi modificări Codului Rutier. Potrivit proiectului, tinerii cu vârsta sub 21 de ani nu vor mai putea conduce mașini puternice, iar adolescenții se vor urca la volan doar cu însoțitor. 


În primele șapte luni ale anului 2024, 148 de persoane au decedat și peste 300 au fost rănite grav în urma accidentelor, multe dintre acestea fiind produse din cauza vitezei excesive. 

Pe lângă propunerile ceva mai controversate care vizează tinerii sub 21 de ani care nu mai au voie să conduc mașini cu mai mult de 100 de cai putere, parlamentarii au propus și creșterea numărului de ore făcute la școala de șoferi sau înmulțirea radarelor de pe șosele. 


„Tinerii până în 25 de ani produc mai multe accidente decât cealaltă categorie de posesori de permis.  Aici vorbim de iresponsabilitate, de imaturitate, de aspecte care țin de educație”, a declarat Cătălin Codescu, președinte AVAC.

Tinerii ar putea să obțină permisul de conducere de la 17 ani

Același proiect de lege propune ca tinerii să poată obține permisul de conducere de la 17 ani, însă nu se vor putea urca la volan doar dacă sunt însoțiți de o persoană care are minimum 10 ani experiență. 


„Însoțitorul e foarte important în primul an de la obținerea permisului de conducere al fiecărui individ să îl învețe anumite manevre să le gestioneze. Deci este util, dar rămâne de văzut cum se va finaliza acest proiect”, a mai declarat Cătălin Codescu, președinte AVAC.

În acelaşi timp, şi la nivel european se aduc reglementări în domeniu. Uniunea Europeană a decis că toate mașinile care vor ieși din fabricile europene începând din această vară vor fi dotate cu senzori pentru limitarea vitezei.

Articol scris de Ilinca Dandoczi
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Vești proaste pentru șoferi! Polițiștii locali pot da amenzi de circulație de până la 14.500 lei. Codul Rutier se modifică

S-a schimbat Codul Rutier! 10 modificări care te lasă fără carnet

Ultimele Stiri
abonare newsletter