Actualitate

Este oficial! Șoferii cu permis categoria B pot conduce și motociclete, dar numai în anumite condiții.

Șoferii cu permis categoria B vor putea conduce și motociclete, dar numai în anumite condiții.

Șoferii cu permis categoria B pot conduce și motociclete, dar numai în anumite condiții | Foto: pixabay.com Șoferii cu permis categoria B pot conduce și motociclete, dar numai în anumite condiții | Foto: pixabay.com

 

 


 

Este oficial. Șoferii care dețin un permis de conducere, valabil pentru categoria b, vor putea conduce și vehicule încadrate în categoria A, adică motociclete, însă trebuie să îndeplinească anumite condiții. 


 

Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări a anunțat că șoferii care dețin un permis de conducere, valabil pentru categoria b, vor putea conduce și motociclete. Totuși, aceștia trebuie să îndeplinească anumite condiții. 


Mai exact, șoferii trebuie să aibă vârsta minimă de 24 de ani, să dețină permis de conducere de cel puțin 2 ani pentru categoria B și să facă dovada absolvirii unui curs de minim 10 ore în cadrul unei școli autorizate de conducere pentru vehiculele încadrate în categoria A. 

De asemenea, motocicletele trebuie să fie dotate cu o cutie de automată și să aibă o capacitate cilindrică de maxim 125 cmc. 


Astfel, nu va fi nevoie de schimbarea permisului de conducere dacă șoferii au deja unul valabil pentru categoria B și vor să-l folosească și pentru motocicletele din categoria A. 

„Începând cu luna august 2024, deținătorii permisului de conducere categoria B au posibilitatea de a conduce motociclete din categoria A1, pe teritoriul României, dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:


1. Deținătorii permiselor de conducere categoria B să aibă vârsta de minimum 24 de ani împliniți;

2. Deținerea unui permis de conducere categoria B valabil de cel puțin 2 ani;

3. Să facă dovada, printr-o adeverință, că au absolvit un curs de instruire practică specifică pentru motocicletele din categoria A1 de minimum 10 ore, în cadrul unei școli de conducători auto autorizate.

Menționăm faptul că, adeverița este valabilă pentru motocicletele din categoria A1 dotate exclusiv cu o cutie automată, care au următoarele caracteristici:

- Capacitate cilindrică maximă de 125 cm³;

- Puterea maximă nu trebuie să depășească 11 kW;

- Raportul putere/greutate de maximum 0,1 kW/kg.

Școala de conducători auto va înscrie adeverința în Registrul Național al cursanților gestionat de către Autoritatea Rutieră Română, iar informația deținerii acesteia este preluată pe cale electronica de către Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări, în vederea introducerii mențiunilor corespunzătoare în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate, pentru facilitarea efectuării controlului în trafic de către polițiști.

Prin urmare, nu este necesară deținerea fizică a adeverinței și nici preschimbarea permisului de conducere.

Această inițiativă va aduce numeroase beneficii practice pentru șoferii care doresc să aleagă alternative mai economice și ecologice de transport. În plus, va contribui la descongestionarea traficului în marile orașe, la reducerea timpului petrecut în trafic și va avea un impact pozitiv asupra mediului.

Încurajăm șoferii interesați să se informeze din timp despre noile reglementări și să urmeze cursurile de instruire necesare pentru a se bucura de avantajele acestei modificări legislative.”, se arată în comunicatul Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări. 

Articol scris de Ilinca Dandoczi
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

2 din 10 şoferi recunosc că s-au urcat băuţi la volan. 60% susţin că „nu erau beţi, ci doar consumaseră puţin alcool”

Legea Anastasia a scăzut cu 20% numărul de morţi în accidente. Robert Cazanciuc, iniţiatorul proiectului: „Ne vom concentra şi pe şoferii fără permis”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter