Actualitate

Alarmă în cosmos. Calea Lactee a intrat deja în coliziune cu Andromeda?

Calea Lactee s-ar putea să fi început deja coliziunea catastrofală cu galaxia vecină Andromeda, conform unor noi descoperiri științifice. Pământul ar putea fi aruncat în spațiul îndepărtat.

Astronomii au descoperit că ciocnirea dintre Calea Lactee și galaxia Andromeda ar putea fi deja în desfășurare, mult mai devreme decât se anticipa. Foto: captură Doza de Spatiu / Youtube Astronomii au descoperit că ciocnirea dintre Calea Lactee și galaxia Andromeda ar putea fi deja în desfășurare, mult mai devreme decât se anticipa. Foto: captură Doza de Spatiu / Youtube

 

 


Această veste vine cu o avertizare și mai îngrijorătoare: Pământul ar putea fi aruncat în spațiul îndepărtat ca urmare a acestui impact galactic.

 


Cercetătorii au făcut această descoperire surprinzătoare în timp ce studiau o galaxie mică numită IRAS08. Ei au observat că gazul din jurul galaxiei se comporta ciudat, încălzindu-se din alte surse decât stelele. Atomii au două surse de încălzire în spațiu: lumina stelelor din galaxiile îndepărtate și ciocnirile cu alte particule. 

Coliziune galactică în curs: Calea Lactee și Andromeda se ciocnesc

Descoperirea i-a făcut pe oamenii de știință să-și pună întrebări despre granițele reale ale galaxiilor și să formuleze două posibilități. Prima idee este că Calea Lactee ar putea fi mai mare decât ne-am imaginat vreodată. A doua teorie este cea care dă fiori: s-ar putea ca marele spectacol cosmic - ciocnirea între Calea Lactee și vecina ei, Andromeda - să fi început deja.


CITEȘTE ȘI:
Descoperire care ar putea răsturna întreaga înțelegere a universului

Aplicând aceste noi informații la Calea Lactee, astronomii au ajuns la o concluzie alarmantă: este posibil ca galaxia să se amestece deja cu Andromeda mult mai devreme decât se credea inițial.

Dar ce înseamnă asta pentru noi, cei de pe Pământ? Oamenii de știință au calculat că există o șansă de 12% ca Sistemul Solar să fie azvârlit în spațiul cosmic, departe de noua galaxie care se va forma. Chiar dacă această posibilitate pare mică, consecințele ar fi catastrofale.


Milkdromeda: Nașterea unei noi super-galaxii din coliziunea cosmică 

Cercetătorii au dat deja un nume acestei noi galaxii gigant care se va forma: „Milkdromeda". Acest nume combină „Milky Way" (Calea Lactee) cu Andromeda, simbolizând fuziunea celor două galaxii.

Deși aceste evenimente se vor desfășura pe parcursul a miliarde de ani, descoperirea că procesul a început deja ne arată cât de dinamică și imprevizibilă poate fi viața în cosmos. 


Descoperirile lor au fost publicate în Nature.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Elon Musk vrea să pornească în 2 ani colonizarea pe Marte. Primul oraș extraterestru, gata până în 2044.

Ultimele Stiri
abonare newsletter