Sănătate

Primul transplant hepatic la Cluj-Napoca. O tânără de 25 de ani a fost salvată de un pacient în moarte cerebrală.

Primul transplant hepatic la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie din Cluj-Napoca a avut loc sâmbătă la o pacientă de 25 de ani cu insuficienţă hepatică acută de etiologie autoimună.

Primul transplant hepatic la Cluj-Napoca | Foto: presshub.ro Primul transplant hepatic la Cluj-Napoca | Foto: presshub.ro

 

 


Intervenția a fost realizată la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie din Cluj-Napoca, sâmbătă, la o pacientă de 25 de ani cu insuficiență hepatică provocată de o ciroză autoimună, potrivit Agerpres.

 


Intervenția a durat mai bine de 5 ore, iar in dimineața aceasta pacienta este stabilă.

Transplantul a fost efectuat sub îndrumarea prof. dr. Irinel Popescu, fondatorul transplantului hepatic în Romania, împreună cu echipa compusa din prof. dr.Vladislav Brașoveanu, șeful secției de Chirurgie Generala și Transplant Hepatic la Institutul Clinic Fundeni și prof. dr. Nadim Al Hajjar, șeful secției de Transplant Hepatic la IRGH. Anestezia a fost realizată în condiții de siguranță de către prof. dr. Dana Tomescu care este șefa ATI din Institutul Clinic Fundeni.


Astfel rețeaua naționala de transplant devine completă, asigurând câte un centru de transplant renal, hepatic si medular in toate cele 3 regiuni ale României. 

Prelevarea a avut loc la Spitalul Clinic de Urgenta București in dimineața de 14 septembrie. Este vorba de un donator de 40 de ani care a suferit un traumatism cranio-cerebral în urma căruia a survenit moartea pe criterii neurologice (moarte cerebrala). Familia îndurerată a decis sa-și dea acordul pentru donarea organelor si țesuturilor și astfel au permis medicilor sa salveze 4 vieți de pe listele de așteptare.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Clujul, în pragul primului transplant hepatic. Anca Buzoianu, rectorul UMF Cluj: „Este un moment istoric!”

Clujul, foarte aproape de realizarea primului transplant hepatic. Dr. Nadim Al Hajjar: „Este o necesitate care nu mai poate fi amânată”

Ultimele Stiri
abonare newsletter