Actualitate

Se așteaptă ordinul UE. Anunț pentru românii care returnează sticle. Ce se întâmplă cu punctele de reciclare SGR?

Se așteaptă ordinul UE. Anunț pentru românii care returnează sticle.

Introducerea punctelor de reciclare în România a stârnit tot felul de reacții | Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook Introducerea punctelor de reciclare în România a stârnit tot felul de reacții | Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook

 

 


Introducerea punctelor de reciclare în România a stârnit tot felul de reacții. Oamenii merg în fiecare zi să returneze sticlele pentru a-și recupera banii, iar statisticile arată că au fost colectate peste 200.000 de tone de recipiente din sticlă, plastic și metal, scrie capital.ro

 


Așadar, România a ajuns la un număr record de PET-uri și doze colectate pentru reciclare

România, la un număr record de PET-uri colectate pentru reciclare

Potrivit cifrelor oficiale, fenomenul este prezent și în alte state membre ale UE, având multiple stimulente financiare pentru autorități. Veniturile din activitățile de reciclare a plasticului au generat 4% din veniturile totale ale Uniunii Europene în 2023. Este vorba despre o sumă de aproape 7,2 miliarde de euro.


În acest context, Curtea de Conturi Europeană (ECA) a făcut public un nou raport în care este menționat că a fost încurajată reducerea de consum de plastic.

Lefteris Christoforou, membrul ECA responsabil pentru acest audit, a oferit mai multe informații. El spune că „procesul de calcul al contribuţiilor nu este suficient de bine pus la punct”.


Sunt toate șansele ca, în urma recomandărilor ECA, să vedem din partea Comisiei Europene noi decizii care să stimuleze activitățile de reciclare, inclusiv în România, unde sistemul SGR înregistrează deja succes în rândul populației.

Anunțul care i-a indignat pe mulți români

De asemenea, un anunț cu privire la acest sistem i-a indignat pe mulți români. Dacă în prezent garanția este de 50 de bani pe sticlă, aceasta ar putea crește la 1 leu începând cu a doua jumătate a anului 2025.


Totuși, decizia finală va depinde de evoluția ratei de reciclare. Dacă autoritățile observă o scădere semnificativă în procentul de reciclare, vor aplica o măsură usturătoare pentru cetățeni.

O astfel de decizie ar fi o lovitură puternică pentru mulți oameni. Pe lângă majorarea garanției, se analizează și extinderea rețelei de puncte de reciclare. Scopul ar fi de a reduce cozile și de a facilita un proces mai rapid de returnare a sticlelor și ambalajelor.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Sistemul de garanție-returnare, în vigoare de luna viitoare. Centre de preluare a ambalajelor neutilizabile, în preajma piețelor din cartiere

Primul Centru de sortare a ambalajelor de băuturi, parte din sistemul de garanţie-returnare, va fi deschis în jud. Cluj

abonare newsletter