Actualitate

Nadia și Ceaușescu. Ce a primit gimnasta după Montreal și cine s-a opus?

Nadia Comăneci și Nicolae Ceaușescu. Ce a primit gimnasta după Montreal și cine s-a opus?

| Foto: arhiva evz.ro | Foto: arhiva evz.ro

 

 


În 1976, Nadia Comăneci a intrat în istorie la Jocurile Olimpice de la Montreal, câștigând trei medalii de aur. La doar 14 ani, a devenit prima gimnastă din lume care a obținut nota perfectă de 10. A strălucit la paralele, bârnă și individual compus, primind de șapte ori nota maximă – patru la paralele și trei la bârnă. Performanțele ei incredibile au transformat-o rapid în „Zeița de la Montreal”, scrie evz.ro

 


Potrivit cărții „Nadia și Securitatea”, scrisă de Stejărel Olaru, regimul comunist a urmărit succesul Nadiei Comăneci. Pe data de 18 august 1976, în cadrul unei ședințe a Comitetului Politic Executiv al Partidului Comunist Român, s-au discutat recompensele pentru medaliații olimpici. Nadia a primit titlul de Erou al Muncii Socialiste și medalia de aur Secera și Ciocanul, distincții acordate prin decret prezidențial.

Ce a primit Nadia Comăneci de la Nicolae Ceaușescu?

Nadia Comăneci a fost premiată cu suma de 100.000 de lei, la decizia lui Nicolae Ceaușescu, în ciuda faptului că unii membri din conducerea partidului nu erau de acord cu această recompensă. Nadia a devenit astfel cea mai tânără persoană care a primit aceste onoruri în România.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Rețetele secrete, doar pentru Nicolae Ceaușescu. Prăjitura preferată a dictatorului.

Nadia Comăneci: „Simona Halep nu mă sună să îmi ceară sfaturi, mai mult ne dăm mesaje”

Ultimele Stiri
abonare newsletter