Actualitate
Directorul SIE, Gabriel Vlase, acuzat de plagiat în lucrarea de doctorat: „Nu a fost cu rea intenție. Unde-i greșeală, să fie greșeală”.
Directorul Serviciului de Informații Externe recunoaște că a plagiat peste 60 de pagini în lucrarea sa de doctorat, menționând că acest gest nu a fost făcut cu „rea voință”.
Directorul SIE, Gabriel Vlase, acuzat de plagiat în lucrarea de doctorat: „Nu a fost cu rea intenție. Unde-i greșeală, să fie greșeală” | Foto: Președinția României
Directorul Serviciului de Informații Externe (SIE), Gabriel Vlase, este acuzat că ar fi plagiat peste 60 de pagini din totalul de 234 în teza de doctorat, potrivit unei investigații scrise de Emilia Șercan pentru PressOne, însă își recunoaște greșeala, menționând că gestul său nu a fost făcut cu „rea voință”.
Potrivit investigației, directorul SIE, Gabriel Vlase, și-ar fi scris teza de doctorat intitulată „Studiu cu privire la o strategie de securitate modernă pentru Europa de Sud-Est”, folosindu-se de ideile dintr-o singură sursă și anume, teza de doctorat a fostului ministru al Apărării, Sorin Frunzăverde, cel mai mare fragment de conținut plagiat fiind de 16 pagini consecutive.
Gabriel Vlase și-a susținut teza de doctorat în anul 2010 la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” a Serviciului Român de Informații (SRI). Deși Academia SRI a semnalat în urmă cu mai mulți ani că peste 50% dintre tezele doctorale sunt plagiate, lucrarea lui Vlase a obținut un punctaj de 2,4 pentru plagiat. Astfel, când a fost desemnat șef al SIE, Gabriel Vlase nu a fost pe lista plagiatorilor.
„Lucrul acesta este perfect explicabil: softurile de identificare a similitudinilor sunt capabile să detecteze doar similitudinea cu conținutul digitalizat, accesibil pe internet. Teza de doctorat a lui Sorin Frunzăverde, din care a plagiat directorul SIE, nu se regăsește în spațiul online, aceasta putând fi citită doar la bibliotecă.”, explică Emilia Șercan în investigația pentru sursa citată.
Tot în anul 2010, Gabriel Vlase și-a publicat doctoratul la Editura RAO, iar cartea a fost tipărită în toamna aceluiași an, având un titlu diferit de cei al tezei: „Securitate în Europa de Sud-Est. Actualitate și perspective strategice.” Mai mult, postfața cărții lui Vlase a fost semnată de Iulian Vlad, fostul șef al Securității comuniste, cea mai opresivă structură de poliție politică din blocul comunist, exceptând cea din URSS înainte de 1989.
În trecut, publicațiile din România au mai scris despre faptul că Gabriel Vlase ar fi plagiat teza de doctorat, însă subiectul nu a fost discutat prea mult mult, nici măcar atunci când directorul SIE nu a negat posibilitatea plagiatului în ceea ce îl privește, exact cum nu a negat nici acum pentru PressOne.
„Într-adevăr, cu plagiatul ăsta, dacă așa scrie la lege, așa scrie [...]. Dar, unde-i greșeală, să fie greșeală. Rea intenție n-a fost. Vă spun sincer”, a declarat Gabriel Vlase pentru sursa citată.
Articol scris de Ilinca Dandoczi
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: