Actualitate

Expoziție aniversară la UBB Cluj: împlinirea a 100 de ani de la inițierea primelor cercetări arheologice sistematice ale „burgurilor dace”.

Expoziție aniversară organizată la UBB Cluj cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la inițierea primelor cercetări arheologice sistematice ale „burgurilor dace”.

Expoziție aniversară la UBB Cluj: împlinirea a 100 de ani de la inițierea primelor cercetări arheologice sistematice ale „burgurilor dace” | Foto: news.ubbcluj.ro Expoziție aniversară la UBB Cluj: împlinirea a 100 de ani de la inițierea primelor cercetări arheologice sistematice ale „burgurilor dace” | Foto: news.ubbcluj.ro

 

 


 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Primăria Cluj-Napoca, organizează o expoziție aniversară cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la inițierea primelor cercetări arheologice sistematice ale „burgurilor dace” din Munții Orăștiei și ale șantierelor de le Ulpia Traiana Sarmizegetusa. 


Expoziție aniversară la UBB. O sută de ani de la primele cercetări ale „burgurilor dace”

Mai exact, luni, 30 septembrie 2024, de la ora 14.00, în cadrul ceremoniei de începere a anului universitar 2024-2025, va avea loc vernisajul expoziției „O lume nouă în căutarea celor vechi. Un veac de arheologie sub egida Universității Clujene la Cetățile Dacice și Ulpia Traiana Sarmizegetusa”, eveniment organizat de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin Direcția Patrimoniu Cultural Universitar (DPCU) în Aula Magna a UBB (clădirea centrală, str. M. Kogălniceanu, nr.1)

Scopul expoziției este de a marca împlinirea a 100 de ani de la inițierea primelor cercetări arheologice sistematice ale „burgurilor dace” din Munții Orăștiei și ale șantierelor de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Mai mult, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este singura universitate din România care patronează două situri arheologice aflate pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, de o importanță capitală pentru istoria românilor și a spațiului est-european.


Expoziția va avea două componente: indoor (holul din fața Aulei Magna) și outdoor (spațiul pietonal din fața clădirii centrale a UBB).

În partea indoor, vor fi expuse, în vitrine, obiecte de patrimoniu provenind din săpăturile arheologice din Munții Orăștiei și de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, aflate în colecțiile Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. Alături de vitrine, vor fi 2 display-uri care vor prezenta imagini în buclă, cu instantanee de șantier, și un panou-spider care va conține o prezentare generală a expoziției. Componenta outdoor va cuprinde panouri cu instantanee din cei 100 de ani de cercetări la cele două șantiere.


Articol scris de Ilinca Dandoczi
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

UBB Cluj continuă parteneriatul academic cu Universitatea Paris-Saclay care este locul 12 mondial

UBB Cluj începe anul universitar 2024-2025 ca o universitate românească de referință europeană. Peste 16.000 de noi studenți au fost acceptați în comunitate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter