Actualitate

Ochii spre cer! O cometă mai strălucitoare decât stelele va putea fi văzută cu ochiul liber.

Îndreptați-vă ochii spre cer, deoarece o cometă mai strălucitoare decât stelele va putea fi văzută în curând cu ochiul liber.

O cometă mai strălucitoare decât stelele va putea fi văzută cu ochiul liber | Foto: pexels.com O cometă mai strălucitoare decât stelele va putea fi văzută cu ochiul liber | Foto: pexels.com

 

 


 

Veste bună pentru iubitorii de astronomie. O cometă mai strălucitoare decât stelele va putea fi văzută în curând cu ochiul liber. 


 

Este vorba despre C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), o cometă care a fost observată pentru prima dată în ianuarie 2023, iar ulterior a fost detectată independent de Sistemul de alertă ATLAS al NASA. Oamenii de știință îi spun pe scurt cometa A3, iar evoluția sa este monitorizată constant. Astfel, s-a descoperit că această strălucește din ce în ce mai tare și se apropie de vizibilitatea sa maximă. 


Cometa A3 ar trebui deja să fie vizibilă în emisfera nordică, însă cele mai spectaculoase priveliști pe cer sunt așteptată abia la mijlocul lunii octombrie, când ar putea fi vizibilă chiar și cu ochiul liber. 

De asemenea, oamenii de știință speculează că ar putea fi una dintre cele mai strălucitoare comete din ultimii ani, însă acest fapt este greu de anticipat, deoarece cometele strălucitoare sunt extrem de imprevizibile. 


Cometele sunt compuse din gheață, rocă și gaze, iar pe măsură ce se apropie de Soare, căldura face ca gheata să se transforme în gaze și să elibereze particule de praf prinse în gheață, formând coada lor spectaculoasă. 

Oamenii de știință consideră că această cometă ar putea fi la fel de strălucitoare ca Neowise, cometa care a făcut spectacol pe cer în perioada pandemiei din 2020.


Astfel, dacă cerul va fi senin, iar condițiile vor fi favorabile, cometa A3 ar putea constitui unul dintre cele mai captivante evenimente astronomice ale anului. 

Articol scris de Ilinca Dandoczi
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

O cometă care vizitează sistemul nostru solar o dată la 50 de mii de ani își va face apariția pe cerul nopții. Vezi de când poate fi observată

Un asteroid masiv de mărimea a 140 de avioane se îndreaptă cu viteză spre Pământ

Ultimele Stiri
abonare newsletter