Actualitate

Zeci de trenuri electrice, cu rute prin județul Cluj, vor intra în circulație de luna viitoare

Cele 37 de trenuri electrice care vor oferi servicii publice de transport feroviar, cu rute prin județul Cluj, vor intra în circulație din luna noiembrie.

Cele 37 trenuri electrice, cu rute prin județul Cluj, vor intra în circulație de luna viitoare|Foto: Autoritatea pentru Reformă Feroviară-Facebook Cele 37 trenuri electrice, cu rute prin județul Cluj, vor intra în circulație de luna viitoare|Foto: Autoritatea pentru Reformă Feroviară-Facebook

 

 


În urma încheierii unui act adițional la contractul încheiat cu cei de la Alstom pentru achiziția a 37 de trenuri electrice pentru rutele inter-regionale, livrarea și punerea în circulație vor fi operate mai repede, astfel că începând de luna viitoare ramele electrice vor ajunge în România pentru a acoperi serviciile publice de transport feroviar, inclusiv cu rute prin Cluj. 

CITEȘTE ȘI: 
Primele trenuri electrice noi, în circulație de anul viitor. Cu 160 km/h de la Cluj la București, Timișoara sau Iași

Zeci de trenuri electrice achiziționate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) vor intra în circulație în perioada noiembrie 2024 – decembrie 2025.


 De la Cluj la Timișoara, București sau Iași

„Documentul în cauză modifică elementele legate de durata contractului și prevede unele clauze contractuale care să permită punerea, temporară, în funcțiune cu călători a RE-IR TS3, ce va fi livrată de Alstom și face obiectul CSP aprobat prin HG nr.1328/28.12.2023, în vederea circulației temporare cu călători pe calea ferată din România”, informează Autoritatea pentru Reformă Feroviară. 

Astfel, trenurile livrate de Alstom sunt preconizate a intra în circulația cu călători, în baza livrării întregului lot de 37 de trenuri și obținerii autorizațiilor de tip și de introducere pe piața din România, în perioada noiembrie 2024 – decembrie 2025.


Rutele deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt: Bucureşti Nord - Constanţa, Bucureşti Nord - Braşov - Arad - Timişoara, Bucureşti Nord - Braşov - Cluj, Bucureşti Nord - Braşov - Deda - Cluj, Bucureşti Nord - Braşov, Bucureşti Nord - Iaşi, Bucureşti Nord - Suceava, Bucureşti Nord - Galaţi, Bucureşti-Nord - Craiova - Târgu Jiu- Petroşani - Simeria, Bucureşti-Nord-Craiova-Timişoara-Arad, Cluj-Timişoara, Cluj-Suceava-Iaşi.

Viteza maximă de rulare a ramelor electrice este 160 km/h, acestea fiind compuse din şase vagoane (două vagoane de capăt cu cabine de conducere şi patru vagoane intermediare) şi asigură 351 locuri pe scaune.


Zeci de trenuri electrice achiziționate de România vor intra în circulație în perioada noiembrie 2024 – decembrie 2025|Foto: Autoritatea pentru Reformă Feroviară-Facebook

Valoarea totală a contractului este de 1,7 miliarde de lei, cu finanțare europeană, iar serviciile de mentenanță vor fi prestate, pentru fiecare produs, pe o durată de 15 ani, începând cu data recepției fiecărei rame electrice.

Contractul a fost semnat în urmă cu doi ani, însă din cauza tergiversărilor primul tren electric a fost livrat pentru teste abia în iarna anului trecut. 


CITEȘTE ȘI: 
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani s-a defectat de la prima probă

Însă, trenul electric adus din Polonia la începutul lunii decembrie 2023, s-a defectat la primele probe: a făcut scurt circuit, la probele de la Făureni. Potrivit reprezentanților Autorității pentru Reformă Feroviară, trenul nu a luat foc, însă a fost nevoie de înlocuirea întregii instalații de alimentare și aducerea uneia noi din Polonia.

Ramele electrice sunt prevăzute cu sisteme de climatizare, conexiune wi-fi, spaţii pentru bar/bistro şi pentru călători cu dizabilităţi, precum şi o zonă destinată distribuirii automate de bilete şi aparate de compostat.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani s-a defectat de la prima probă

Primele trenuri electrice noi, în circulație de anul viitor. Cu 160 km/h de la Cluj la București, Timișoara sau Iași

Ultimele Stiri
abonare newsletter