Actualitate

Lege pentru românii care au copaci în curte. Vecinul este obligat la plată.

Lege pentru românii care au copaci în curte. Vecinul este obligat la plată.

Lege pentru românii care au copaci în curte. Vecinul este obligat la plată | Foto: pexels.com Lege pentru românii care au copaci în curte. Vecinul este obligat la plată | Foto: pexels.com

 

 


Copacul vecinului care se extinde pe proprietatea ta poate crea disconfort și chiar daune. Înainte de a lua măsuri, este important să cunoști drepturile tale legale și pașii pe care îi poți urma pentru a rezolva problema într-un mod corect și civilizat, scrie capital.ro

 


Situațiile în care crengile sau o parte din copacul vecinului ajung să atârne în curtea ta sunt comune și pot genera frecvent conflicte. Ce acțiuni poți lua legal atunci când vegetația devine deranjantă?

CITEȘTE ȘI:
În Cluj, de frica Poliției Locale, nici vița de vie nu sare gardul!

Aceste probleme apar adesea din cauza creșterii naturale a arborilor, fără intenția de a crea neplăceri. Totuși, aceste situații pot deveni enervante sau chiar periculoase, putând provoca daune materiale. Înainte de a lua măsuri legale, cel mai indicat este să discuți cu vecinul tău. O conversație amicală poate rezolva rapid problema, deoarece mulți proprietari nu sunt conștienți de impactul copacilor lor asupra proprietăților vecinilor. Dacă vecinul este de acord, se pot tăia crengile care creează probleme.


Ce prevede legea în cazul copacilor care atârnă în curtea ta

Potrivit Codului Civil din România, proprietarul unui teren are dreptul să ceară îndepărtarea ramurilor sau rădăcinilor copacilor care depășesc granițele proprietății sale. Se poate solicita vecinului să îndepărteze crengile sau rădăcinile care pătrund pe teren.

În cazul în care vecinul nu ia măsuri, ai dreptul să tai crengile care intră în curtea ta, dar doar pe partea ta de proprietate. 


Ce se întâmplă dacă vecinul refuză?

Dacă vecinul refuză să rezolve problema, se pot lua măsuri legale. Primul pas este trimiterea unei notificări scrise în care să explici situația și să soliciți remedierea acesteia. Notificarea ar trebui să includă detalii despre disconfortul sau pagubele produse și să ofere un termen rezonabil pentru ca vecinul să acționeze.

Dacă refuzul persistă, poți recurge la instanță. Judecătorul va analiza cazul și poate dispune tăierea crengilor sau a copacului, stabilind, dacă este cazul, despăgubiri pentru eventualele daune.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ce arbori vreți lângă blocuri și pe trotuare, ornamentali sau fructiferi?

Cultivă-ți „grădina”! Patru obiceiuri SIMPLE pentru o imunitate de fier în sezonul rece

Ultimele Stiri
abonare newsletter