Actualitate
Cea mai mare furtună din sistemul nostru solar, mai „capricioasă” decât se credea
Cea mai mare furtună din sistemul nostru solar, celebra Marea Pată Roșie de pe Jupiter, s-a dovedit a fi mai schimbătoare decât se credea anterior.
Marea Pată Roșie de pe Jupiter, cea mai mare furtună din sistemul solar, își schimbă neașteptat forma și dimensiunea, contrazicând percepția anterioară de stabilitate. Foto: captură CNN
Observațiile recente ale telescopului spațial Hubble au arătat că uriașa formațiune atmosferică își modifică forma și dimensiunea într-un mod neașteptat, conform unui nou studiu publicat în The Planetary Science Journal și prezentat la întâlnirea anuală a Diviziei de Științe Planetare a Societății Astronomice Americane.
Cercetătorii NASA au urmărit Marea Pată Roșie timp de 90 de zile, între decembrie și martie, și au descoperit că furtuna „zvâcnește" asemeni unei mase de jeleu, extinzându-se și contractându-se în timp.
Furtuna uriașă de pe Jupiter își schimbă forma și dimensiunea, arată studiul NASA
„Deși știam că mișcarea sa variază ușor în longitudine, nu ne așteptam să vedem că dimensiunea oscilează la fel de bine. Din câte știm, nu a mai fost identificată până acum", a explicat Amy Simon, cercetător principal la NASA Goddard Space Flight Center și autorul principal al studiului.
Marea Pată Roșie este un anticiclon uriaș în atmosfera lui Jupiter, care se rotește în jurul unei zone centrale de înaltă presiune.
Furtuna este atât de mare încât Pământul ar putea încăpea în interiorul ei. Deși este cunoscută de cel puțin 150 de ani, aceste noi observații arată că furtuna nu este la fel de stabilă pe cât părea.
CITEȘTE ȘI:
Echinocțiul de toamnă 2024. Ce este și cum ne afectează viața?
Leigh Fletcher, profesor de științe planetare la Universitatea Leicester, care nu a fost implicat în acest studiu, a comentat: „Pentru un ochi neavizat, norii vărgați ai lui Jupiter și faimoasa furtună roșie ar putea părea statice, stabile și de lungă durată pe parcursul multor ani. Dar o inspecție mai atentă arată o variabilitate incredibilă, cu modele meteorologice haotice la fel de complexe ca orice avem aici pe Pământ".
Noi descoperiri despre instabilitatea Marii Pete Roșii de pe Jupiter
Aceste descoperiri au fost posibile datorită rezoluției înalte a telescopului Hubble și a observațiilor frecvente. Echipa NASA folosește programul Outer Planet Atmospheres Legacy (OPAL) pentru a urmări schimbările atmosferice ale planetelor exterioare în timp.
Studiul este util pentru înțelegerea proceselor meteorologice dincolo de Pământ. Cunoștințele acumulate ar putea ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine cum ar putea fi vremea pe exoplanetele care orbitează în jurul altor stele.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: