Actualitate

AVERTISMENT DRAMATIC. Planeta se încălzește periculos de repede. Experții ONU avertizează că ne îndreptăm spre dezastru.

Organizația Națiunilor Unite a publicat un nou raport care prezintă cea mai alarmantă prognoză despre viitorul planetei noastre.

Organizația Națiunilor Unite avertizează că temperatura planetei va crește cu peste 3 grade Celsius până în 2100, mult peste limita de siguranță stabilită la Paris. Foto: depositphotos.com Organizația Națiunilor Unite avertizează că temperatura planetei va crește cu peste 3 grade Celsius până în 2100, mult peste limita de siguranță stabilită la Paris. Foto: depositphotos.com

 

 


Temperatura globală va crește cu peste 3 grade Celsius până la sfârșitul acestui secol, o creștere care va provoca dezastre climatice ireversibile.

 


Situația este atât de gravă încât António Guterres, secretarul general al ONU, a tras un semnal de alarmă fără precedent: „Ne jucăm cu focul, dar nu ne mai putem juca cu timpul, pentru că nu mai avem timp de pierdut".

Conform raportului, toate planurile și măsurile pe care țările lumii le-au luat până acum sunt insuficiente. Temperatura planetei va crește cu între 2,6 și 3,1 grade Celsius în acest secol, chiar dacă toate promisiunile actuale ar fi respectate. 


ONU anunță că Pământul se va încălzi cu peste 3 grade în acest secol

Obiectivul stabilit la Paris în 2015, de a limita încălzirea la 1,5 grade Celsius, este practic imposibil de atins în condițiile actuale.

Încălzirea globală produce deja efecte devastatoare în întreaga lume. Uraganele sunt tot mai puternice și mai distrugătoare, inundațiile au devenit catastrofale, pădurile ard cu o intensitate nemaivăzută, iar orașele se transformă în adevărate cuptoare din cauza temperaturilor extreme.


Experții ONU spun că există soluții pentru a evita cel mai negru scenariu. Energia solară și eoliană ar putea reduce poluarea cu 27 de procente. Dacă am opri tăierea pădurilor, am reduce poluarea cu încă 20 de procente. Restul reducerilor ar putea veni din folosirea mai eficientă a energiei în clădiri și transporturi și din controlul strict al scurgerilor de gaze de la instalațiile industriale.

CITEȘTE ȘI:
Cum s-a format unul din cele mai puternice uragane din istorie. Milton, evoluție fulgerătoare

Toate aceste măsuri ar costa între unul și două miliarde de dolari pe an, ceea ce reprezintă doar un procent din economia mondială. Țările bogate ar trebui să ajute financiar țările sărace pentru a implementa aceste soluții.


Experții în climă anunță cel mai negru scenariu pentru Pământ

Inger Andersen, directoarea Programului ONU pentru Mediu, subliniază că avem toate instrumentele necesare: „Avem tehnologia la îndemână, știm exact ce trebuie să facem, putem crea noi locuri de muncă și oportunități economice, dar ne lipsește curajul politic și leadership-ul puternic pentru a acționa decisiv".

Situația este cu atât mai urgentă cu cât fiecare an de întârziere face necesare măsuri și mai drastice în viitor. În fiecare an ar trebui să reducem poluarea cu echivalentul emisiilor întregii Uniuni Europene pentru ca să mai avem o șansă să evităm dezastrul.

Summitul mondial pentru climă (COP29) din noiembrie reprezintă poate ultima oportunitate pentru acțiune decisivă la nivel global. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Orașul Huedin obține 3 milioane de lei pentru încălzirea prin sistem centralizat, din fondul de rezervă al Guvernului

Ultimele Stiri
abonare newsletter