Actualitate

Speranța de viață la naștere în UE, mai mare în rândul femeilor. În România, speranța de viață este sub media europeană.

Speranța de viață la naștere în UE era mai mare în rândul femeilor, în 2022, în timp ce în România media speranței de viață este sub media europeană.

Speranța de viață la naștere în UE, mai mare în rândul femeilor. În România, speranța de viață este sub media europeană.|Foto: pexels.com Speranța de viață la naștere în UE, mai mare în rândul femeilor. În România, speranța de viață este sub media europeană.|Foto: pexels.com

 

 


Speranța de viață la naștere în Uniunea Europeană este mai mare în rândul femeilor, peste 83 de ani decât în cazul bărbaților, ușor sub 78 de ani, potrivit datelor oficiului european de statistică.

CITEȘTE ȘI: 
Clujenii trăiesc mai mult decât restul românilor. Speranța de viață la femei, cu 8 ani mai mare decât la bărbați.

Astfel, În 2022, speranța de viață la naștere în UE pentru femei (83,3 ani) a fost cu 5,4 ani mai mare decât pentru bărbați (77,9 ani). Decalajul de gen în favoarea femeilor a persistat în toate regiunile europene pentru care sunt disponibile date statistice.


Speranță de viață îndelungată în zona Madridului

În regiunea Madridului se înregistrează una dintre cele mai îndelungate speranțe de viață la naștere atât pentru femei, cât și pentru bărbați. 

Spre exemplu, speranța de viață la naștere a femeilor a atins apogeul în regiunea capitală spaniolă Comunidad de Madrid (87,7 ani), în alte două regiuni spaniole - Comunidad Foral de Navarra, speranța de viață la naștere este de 86,9 ani, iar în  Castilla y León  de - 86,7 ani.  


Speranța de viață la naștere ]n rândul femeilor, în UE. Date aferente anului 2022|sursa: Eurostat

Ca și în cazul femeilor, cel mai înalt nivel de speranță de viață la naștere pentru bărbați a fost înregistrat în regiunea capitalei spaniole Comunidad de Madrid, cu 82,4 ani. Regiunea de nord a Italiei, Provincia Autonoma di Trento și regiunea capitalei Suediei, Stockholm (ambele cu 82,3 ani) au avut următoarele niveluri înalte.

În același timp, cei mai scăzuți indicatori de pe continent au fost înregistrați în regiuni din Bulgaria și Letonia, unde speranța de viață pentru bărbați este mai mică de 70 ani.  Cea mai scăzută speranță de viață la naștere pentru femei a fost înregistrată în cea mai îndepărtată regiune franceză Mayotte (74,4 ani) și Bulgaria (Severozapaden - 76,4 ani).


România, sub media europeană a speranței de viață la naștere

România a înregistrat în 2022 o medie a speranței de viață la naștere sub media europeană, de aproximativ 75 de ani. În cazul femeilor, speranța de viață la naștere este în jur de 79 de ani, iar în cazul bărbaților este în jur de 70 de ani, cu diferențe în funcție de regiunile țării.

Speranța de viață la naștere ]n rândul bărbaților, în UE. Date aferente anului 2022|sursa: Eurostat

De asemenea, decalaje regionale de gen au fost înregistrate în țările baltice și în câteva regiuni poloneze și românești (la femei – 78,8 în sud-estul țării față de 79,5 în zona de centru; la bărbați – 70,4 în sud-est față de 71,7 în nord-vest și zona de centru a României), potrivit Eurostat. 


Cel mai mare decalaj a fost înregistrat în Letonia, unde speranța de viață la naștere pentru femei a fost cu 10 ani mai mare decât pentru bărbați.

Diferențele de speranță de viață la naștere între femei și bărbați au fost în general mult mai mici în Danemarca, Irlanda, Țările de Jos și Suedia. Cu toate acestea, cea mai mică diferență de gen a fost observată în Mayotte, în Franța, unde speranța de viață la naștere a femeilor a fost cu 0,4 ani mai mare decât a bărbaților.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Clujenii trăiesc mai mult decât restul românilor. Speranța de viață la femei, cu 8 ani mai mare decât la bărbați.

Ultimele Stiri
abonare newsletter