Actualitate

Doi clujeni au primit titlul de Tezaur Uman Viu. Clujul are cele mai multe talente tradiționale recunoscute.

Clujul devine mai bogat, prin numărul mare de talente tradiționale recunoscute. Doi clujeni au primit titlul de Tezaur Uman Viu.

Județul Cluj s-a îmbogățit cu încă două titluri de Tezaur Uman Viu|Foto: Tradiții clujene - Facebook Județul Cluj s-a îmbogățit cu încă două titluri de Tezaur Uman Viu|Foto: Tradiții clujene - Facebook

 

 


Clujul are printre cele mai multe „tezaure umane vii”. Tezaur Uman Viu reprezintă un titlul onorific acordat de Ministerul Culturii pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial.

CITEȘTE ȘI: 
Simion Drînda, meșter fierar din Cluj, declarat Tezaur Uman Viu

Alți doi clujeni, păstrători ai valorilor și tradițiilor românești, au primit, joi, titlul de Tezaur Uman Viu.


Clujul, un tărâm al talentelor vii

Județul Cluj este mai bogat cu încă două titluri de Tezaur Uman Viu, acordat de Ministerul Culturii. 

Mihail Pop (dansator – domeniul spiritualitate) și Elisabeta Filep (meșter popular/port tradițional din zona Sic - Câmpia Transilvaniei) au primit recent titlul de Tezaur Uman Viu. 


Mihail Pop este din Ghirișu Român, comuna Mociu, și recunoscut ca personalitate de referință în păstrarea și transmiterea spre cei tineri a jocului tradițional autentic din Câmpia Transilvaniei.

Județul Cluj s-a îmbogățit cu încă două titluri de Tezaur Uman Viu: jucăușul Mihail Pop din Ghirișu Român și Elisabeta Filep, port tradițional din Sic|Foto: Tradiții clujene - Facebook

Elizabeta Filep, meșter popular din comuna Sic, cu un aport deosebit în păstrarea elementelor de vestimantație și ale portului popular tradițional, a fost distinsă de asemenea cu titlul de Tezaur Uman Viu.


CITEȘTE ȘI: 
Păstrătorii tradiției din moși-strămoși au o zi doar a lor. Clujul are cele mai multe talente tradiționale recunoscute

În total, Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, organism de specialitate al Ministerului Culturii, a hotărât, joi, acordarea titlului onorific de Tezaur Uman Viu pentru 16 persoane purtătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial.

Programul vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților.


În România, programul de recunoaștere a meșterilor tradiționali talentați funcționează în baza unui ordin al Ministerului Culturii din noiembrie 2009.

În Cluj sunt înregistrați și recunoscuți printre cei mai mulți reprezentanți care au beneficiat până în prezent de titlul onorific de Tezaur Uman Viu. 

Potrivit unui proiect de lege aprobat în Camera Deputaților în primăvara anului trecut, ziua de 30 noiembrie a fost instituită drept Ziua Naţională a Tezaurului Uman Viu.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Băcița Mărioara Băbu, „tezaurul uman viu” de pe Drumul Regelui

Ultimele Stiri
abonare newsletter