Actualitate

BOR solicită preoților să nu se implice în campania electorală și îndeamnă cetățenii „să facă alegeri după criterii care vizează realizarea binelui țării”.

Preoților le este interzis să facă politică partinică, iar Sinodul BOR le cere preoților să nu se implice în campania electorală. Cei care încalcă prevederile Bisericii Ortodoxe Române vor trebui „să aleagă între cariera politică și misiunea clericală”.

BOR solicită preoților să nu se implice în campania electorală și îndeamnă cetățenii „să facă alegeri după criterii care vizează realizarea binelui țării”.|Foto: basilica.ro BOR solicită preoților să nu se implice în campania electorală și îndeamnă cetățenii „să facă alegeri după criterii care vizează realizarea binelui țării”.|Foto: basilica.ro

 

 


Biserica Ortodoxă Română solicită preoților să dea dovadă de neutralitate în timpul campaniilor electorale și semnalează că aceștia își pot exprima opțiunea politică „doar prin votul personal secret”.

BOR: Clericii care se implică în alegeri vor avea de ales între cariera politică și misiunea clericală

În contextul alegerilor parlamentare din 1 decembrie și a turului doi de scrutin al alegerilor prezidențiale din 8 decembrie, Biserica Ortodoxă Română le cere preoților să stea departe de campania electorală. 


„Clericul sau monahul, care se implică în politica vreunui partid în calitate de membru sau de candidat, dar și prin susținerea unui candidat, încalcă legământul depus la hirotonie (…) și va trebui să aleagă între cariera politică și misiunea clericală/viața monahală”, potrivit recomandărilor Bisericii Ortodoxe Române privind alegerile parlamentare și prezidențiale. Abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale.

Astfel, potrivit deciziei Sinodului BOR din martie 2008, arhiereului, preotului, diaconului, monahului și monahiei din Biserica Ortodoxă Română, le este interzis:
*să facă politică partinică;
*să fie membru(ă) al unui partid politic sau al unei organizații care poate fi asimilată unui partid politic;
*să candideze la alegerile parlamentare;
*să participe la campanii electorale în calitate de susținător (oare);
*să ocupe funcții de demnitar/înalt funcționar public la nivel central sau local, în Statul român sau în alte state.


Îndemn la alegeri pentru „binele țării”

De altfel, BOR a lansat un apel către liderii partidelor politice din România pentru a „nu permite recrutarea de membri din rândurile clerului și nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spațiilor, slujbelor și însemnelor bisericești”, potrivit informării publicate miercuri de Patriarhia Română.

„Biserica Ortodoxă Română nu recomandă susținerea vreunui partid politic sau vreunei ideologii politice, ci îndeamnă pe toți cetățenii să facă alegeri după criterii care vizează realizarea binelui țării și promovarea valorilor creștine în societate”, arată sursa citată. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Alegeri prezidențiale 2024. REZULTATE FINALE TUR1: Calin Georgescu și Elena Lasconi (USR) merg în turul al doilea, în 8 decembrie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter