Actualitate

Masă de Crăciun cu 258 de E-uri. De la sarmale, murături, salată de boeuf și până la prăjituri și băuturi, cât de sănătoasă e mâncarea?

La masa de Crăciun, consumul de aditivi alimentari (E-uri) sare și zahăr poate depăși cu mult limitele recomandate.

Crăciunul este o perioadă specială din an, în care ne adunăm alături de cei dragi pentru a ne bucura de mâncărurile tradiționale.| FOTO - Pexels Crăciunul este o perioadă specială din an, în care ne adunăm alături de cei dragi pentru a ne bucura de mâncărurile tradiționale.| FOTO - Pexels

 

Crăciunul este o perioadă specială din an, în care ne adunăm alături de cei dragi pentru a sărbători, a depăna amintiri și a ne bucura de mâncărurile tradiționale. 


Masa de Crăciun reprezintă un moment important al acestor întâlniri, întâmpinându-ne cu preparate diverse, de la aperitive și feluri principale, până la deserturi savuroase. Cu toate acestea, puțini dintre noi ne gândim la cantitatea de aditivi alimentari, sare și zahăr pe care o consumăm în cadrul acestor festinuri.

Potrivit InfoCons, organizație pentru protecția consumatorilor, într-o cantitate de 100 de grame de mâncare pot fi prezenți până la 258 de aditivi alimentari (E-uri).


Știi câtă sare poate fi pe masa de Crăciun? 

51.7 de grame de sare, adică de peste 10 ori mai mult decât recomandarea zilnică a Organizației Mondiale a Sănătății, susține InfoCons, într-un comunicat transmis în prima zi de Crăciun.

Știi cât zahăr poate fi pe masa de Crăciun?

244.8 de grame de zahăr, de peste 9 ori mai mult față de limita zilnică recomandată de 25 de grame, mai spune sursa citată.


Aperitive și feluri principale

„De obicei, masa începe cu aperitive atent aranjate, care sunt apreciate pentru aspectul lor festiv. Printre acestea regăsim:

  • brânză topită cu până la 9 E-uri, 7 grame de zahăr și 2.6 grame de sare , folosită adesea într-o varietate de umpluturi 
    șuncă de Praga cu până la 10 E-uri și 2.7 grame de sare
    bacon cu până la 10 E-uri, 4 grame de zahăr și 1.5 grame de sare
    parizer de pasăre cu până la 10 E-uri, 1.17 grame de zahăr și 2.6 grame de sare sau parizer de porc cu până la 12 E-uri, 1 gram de zahăr și 2.8 grame de sare
    cabanos cu până la 8 E-uri, 2 grame de zahăr și 3 grame de sare

Aceste preparate sunt însoțite de sosuri precum ketchup (cu până la 6 E-uri, 18 grame de zahăr și 15 grame de sare) muștar (cu până la  6 E-uri, 0.9 grame de zahăr și 2.45 grame de sare) sau maioneză (cu până la 8 E-uri,  4.2 grame de zahăr și 2.67 grame de sare), iar uneori chiar de felii de pâine (cu până la 7 E-uri, 2 grame de zahăr și 1.1 grame de sare). Aceste combinații delicioase, deși atrăgătoare, pot conține cantități mari de aditivi alimentari”, mai precizează documentul citat.


InfoCons trage un semnal de alarmă și în ceea ce privește prăjiturile împodobite cu praline umplute cu ciocolată (cu până la 10 E-uri , 67.7 grame de zahăr și 0.45 grame de sare), cozonacii pufoși (cu până la 19 E-uri, 31.98 grame de zahăr și 2.8 grame de sare) sau poate chiar înghețata (cu până la 11 E-uri și 31 grame de zahăr). 

De asemenea, băuturile precum băuturi energizante (cu până la 12 E-uri, 15 grame de zahăr și 0.5 grame de sare), băuturi răcoritoare tip ceai (cu până la 8 E-uri și 0.06 grame de sare) sau bere cu fructe (cu până la 10 E-uri, 2.81 grame de zahăr și 0.0059 grame de sare) contribuie la un consum ridicat de zahăr. Între felurile de mâncare sau la final de masă, multe persoane optează pentru guma de mestecat (cu până la 11 E-uri), mai menționează sursa citată.


Câte E-uri conțin preparatele clasice românești:

  • sarmale - cu până la 29 E-uri, 16.47 grame de zahăr și 3.86 grame de sare;
  • salată de boeuf - cu până la 17 E-uri, 3.22 grame de zahăr și 1.42 grame de sare;
  • cârnați de porc - cu până la 16 E-uri, 14.64 grame de zahăr și 7.86 grame de sare;
  • salată de murături - cu până la 8 E-uri, 5.2 grame de zahăr și 2.12 grame de sare;
  • piftie - cu până la 8 E-uri, 3.31 grame de zahăr și 4.35 grame de sare;
  • pomana porcului - cu până la 7 E-uri, 1.5 grame de zahăr și 2.87 grame de sare;
  • jumări - cu până la 6 E-uri, 11.74 grame de zahăr și 2.5 grame de sare.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Produse de post, bombe calorice dăunătoare. Cartofii prăjiți și ketchupul din fast-food-uri, plini de aditivi.

De post, dar nu prea sănătos. Burgerii vegetali conțin cantități uriașe de sare și aditivi.

Ciorba, mititeii și salata de varză, cele mai comandate preparate tradiționale în ultimul an. Cluj-Napoca, în topul orașelor la comenzi online.

abonare newsletter