Actualitate
Olanda ne plătește 5,8 milioane de euro pentru tezaurul dacic furat
România ar putea obține despăgubiri de 5,8 milioane de euro de la statul olandez dacă piesele din tezaurul dacic furate din Muzeul Drents nu vor fi găsite.
![România ar putea obține despăgubiri de 5,8 milioane de euro dacă piesele din tezaurul dacic nu vor fi găsite |Foto: Muzeul Național de Istorie a României - Facebook](https://monitorulcj.ro/documente/stories//2025/02/07/67a5f73e8f916_67965e2bd7bee_coiful-de-aur-de-la-cotofenesti-muzeul-national-de-istorie-a-romaniei-facebook.jpg)
Furtul celor patru piese din tezaurul românesc de la Muzeul Drents ar putea costa statul olandez 5,8 milioane de euro dacă artefactele nu sunt recuperate.
Despăgubiri pentru coiful de aur de la Coțofenești şi cele trei brăţări dacice furate din Assen
Muzeul Drents din Assen a asigurat Coiful de aur şi cele trei brăţări împrumutate din România pentru 5,8 milioane de euro. Întreaga colecţie de 673 de obiecte este asigurată pentru peste 30 de milioane de euro.
CITEȘTE ȘI:
Daune fără precedent. România cere despăgubiri masive Olandei după jaful tezaurului dacic din Muzeul Drents.
![](https://monitorulcj.ro/storage//135766/bratari-dacice-muzeul-national-de-istorie-a-romaniei-facebook.jpg)
Guvernul olandez a garantat puţin peste 9 milioane de euro din această sumă. Aceasta înseamnă că, în caz de furt, pierdere sau deteriorare, guvernul este parţial responsabil şi trebuie să plătească daunele, potrivit RTV Drenthe, citat de Hotnews.ro
Dacă tezaurele româneşti sunt recuperate deteriorate, guvernul olandez va plăti despăgubiri suplimentare.
Trei suspecţi arestaţi în cazul furtului pieselor din tezaurul României
Trei suspecţi au fost arestați de poliția olandeză în legătură cu jaful de la Muzeul Drents, în urma căruia au fost furate Coiful de aur de la Coșofenești și trei brățări dacice. Toți cei trei se află în arest prelungit.
CITEȘTE ȘI:
Imagini de la jaful tezaurului dacic. Momentul în care hoții pătrund în Muzeul Drents.
Poliția olandeză a publicat imagini cu doi dintre suspecții arestați în dosarul furtului tezaurului dacic din Muzeul Drents și a făcut apel la cetățenii care i-au văzut după jaf să ofere informații legate de cei doi pentru a da de urma artefactelor furate.
La 25 ianuarie, patru piese arheologice din România, între care coiful de aur de la Coțofenești, expuse la Muzeul Drents din Assen (nord), au fost furate. Muzeul Drents găzduia expoziția „Dacia! Regatul aurului și argintului”, cu peste 500 de piese împrumutate de România. Expoziția se încheia chiar în weekendul în care a avut loc jaful, iar coiful de aur era piesa principală a expoziției. Restul pieselor din expoziția de la Muzeul Drents au sosit în România.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: