Actualitate
A testat la Cluj brățara care transformă sunetul în vibrații: „E o experiență augmentată"
Un clujean a testat, în premieră, o tehnologie inovatoare care ar putea schimba complet modul în care persoanele cu deficiențe de auz experimentează filmele.
![Un clujean a testat la Cinema Florin Piersic o brățară care transformă sunetul filmelor în vibrații pentru persoanele cu deficiențe de auz. Foto: Postare Facebook Sebastian Florian](https://monitorulcj.ro/documente/stories//2025/02/13/67adaaf6331a4_Rhythm-Touch.jpg)
La Cinema Florin Piersic din Cluj, Sebastian Florian a participat la prima testare publică a brățării Rhythm Touch, un dispozitiv care transformă sunetul în vibrații.
Tehnologia, dezvoltată de patru studente de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), permite utilizatorului să „simtă" sunetul prin vibrații transmise prin brățara purtată pe mână. În timpul proiecției unui film despre Bob Dylan, Florian a descoperit că experiența este „augmentată, chiar și pentru cineva care aude", sugerând potențialul semnificativ al acestei inovații.
Experiment la cinema: Cum e să simți un film despre Bob Dylan prin vibrații
„Sunetul e o parte esențială a unui film, dar ce faci când nu poți să-l auzi?", se întreabă Florian în postarea sa, subliniind importanța acestei tehnologii pentru accesibilizarea cinematografiei. El menționează că feedbackul cel mai relevant va veni în martie, după ce persoanele cu deficiențe de auz vor testa dispozitivul timp de o lună întreagă în condiții reale de cinema.
CITEȘTE ȘI:
Cinematograful din Piața Mihai Viteazu își schimbă numele. Cinema-Teatru Florin Piersic!
Proiectul, care a câștigat deja Marele Premiu Innovation Labs la nivel național anul trecut, marchează un moment istoric pentru cinematografia românească.
Cinema Florin Piersic este, de altfel, primul cinematograf din țară care face pași concreți spre accesibilizarea filmelor pentru persoanele cu deficiențe de auz, demonstrând o deschidere remarcabilă față de inovație și incluziune.
Prima testare Rhythm Touch la cinema: „Chiar și auzind, e o experiență augmentată"
Deși tehnologia este încă în fază de dezvoltare și testare, inițiativa studentelor clujence reprezintă un pas important spre un viitor în care arta cinematografică devine cu adevărat accesibilă tuturor spectatorilor, indiferent de capacitatea lor auditivă.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: