Actualitate

Rețeta coordonării fanaticilor pro-Georgescu: rețele online finanțate din criptomonede

O platformă online promovată de Călin Donca, afaceristul cu criptomonede arestat trei luni pentru evaziune, construiește o rețea de voluntari care strânge semnături pentru candidatul pro-rus Călin Georgescu.

Rețeta coordonării fanaticilor pro-Georgescu: rețele online finanțate din criptomonede | Foto: Inquam Photos/Octav Ganea Rețeta coordonării fanaticilor pro-Georgescu: rețele online finanțate din criptomonede | Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

 

 


În decembrie 2024, în urma perchezițiilor efectuate la Bogdan Peșchir, brașoveanul care a promovat pe TikTok campania candidatului pro-rus Călin Georgescu cu cel puțin un milion de euro, anchetatorii au confiscat criptomonede în valoare de 7 milioane de dolari. 

CITEȘTE ȘI: 
Șapte milioane de dolari, confiscați în urma perchezițiilor de la finanțatorul campaniei lui Călin Georgescu

Acum, „voluntarii” lui Georgescu pregătesc strângerea de semnături prin intermediul platformei online Epace.ro, promovată de Călin Donca, afaceristul cu criptomonede arestat trei luni pentru evaziune, potrivit G4media.ro


Rețele online finanțate din criptomonede

Platforma are reprezentanți în mai multe județe, iar aceștia au construit la rândul lor grupuri de whatsapp în care au strâns susținători ai lui Călin Georgescu. Luni, coordonatorii grupurilor de whatsapp au transmis membrilor mai multe mesaje și instrucțiuni clare despre cum să strângă semnăturile pentru Călin Georgescu, arată sursa citată. 

Administratorii grupurilor au transmis către voluntari două documente: un model de listă de semnături și un ghid de completare a acestor liste.


Mai mult, administratorii grupului au anunțat și o invitație la un eveniment numit „Reconstruim România pentru un viitor prosper!”, anunțat pentru miercuri, 19 februarie, în sala de conferință din Institutul Național de Statistică – o instituție de stat.

Afaceristul Călin Donca, arestat trei luni pentru evaziune și înșelăciue

Călin Donca este unul dintre organizatorii unui miting de susținere a lui Călin Georgescu de vineri, 10 ianuarie, din fața sediului Curții Constituționale.


Călin Donca a creat societatea Donca Energy Brașov şi avea ca obiect de activitate producția de energie electrică. Împreună cu mai mulți asociați, a creat un tip de criptomonedă pe care a denumit-o Solix.

CITEȘTE ȘI: 
Cum păcălește campania lui Georgescu Facebook. Site-uri clonate care imită televiziunile de știri cu notorietate.

Afaceristul brașovean a fost reţinut de procurorii DIICOT Braşov în septembrie 2024, alături de alte trei persoane, într-un dosar care vizează o grupare specializată în evaziune fiscală, delapidare, înşelăciune şi manipularea pieţei de capital. Donca a fost arestat trei luni în 2024 pentru evaziune și înșelăciune.


Membrii grupării ar fi înregistrat în contabilitatea unor firme documente fictive şi ar fi creat propria monedă virtuală, inducând în eroare numeroase persoane prin diseminarea de informaţii nereale potrivit cărora investiţia în această monedă virtuală poate genera câştiguri de o sută de ori mai mari.

Criptomonede în valoare de 7 milioane de dolari, confiscate de la finanțatorul campaniei lui Georgescu

Finanțarea campaniei prin intermediul criptomonedelor pare să fie una dintre soluțiile adoptate de Călin Georgescu, candidatul pro-rus care raporta zero lei cheltuiți în campania electorală de anul trecut și care face obiectul unei anchete deschise de procurori pentru finanţare ilicită, spălare de bani şi atacuri cibernetice. 

Astfel, în decembrie 2024, anchetatorii au confiscat criptomonede în valoare de şapte milioane de dolari de la Bogdan Peşchir, cel care a finanţat campania lui Călin Georgescu pe TikTok, în urma unor percheziţii la locuinţele acestuia din Braşov. Potrivit documentelor prezentate de SRI la CSAT, Bogdan Peşchir a utilizat contul «bogpr», prin care a realizat donaţii pe TikTok de peste un milion de euro.

După ce a devenit subiect de dezbatere publică, implicarea «bogpr» în finanţarea promovării lui Călin Georgescu la nivelul platformei a fost confirmată inclusiv de reprezentanţii TikTok în dialogul cu autorităţile române în data de 28 noiembrie 2024, potrivit SRI.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Georgescu: „Știm cine sunteți. Vă interzicem”. Adepții lui, atac violent: „Băi, Bolojane, vă iau familia și o dau cu capul de bordură!”

Procurorii anchetează alegerile prezidențiale din 2024: finanţare ilicită, spălare de bani şi atacuri cibernetice!

abonare newsletter